Hogy az internetes vásárlások során is biztonságban legyenek a pénzünk és az adataink

Végezetül, adunk néhány praktikus tanácsot is, hogy az internetes vásárlások során is biztonságban legyenek a pénzünk és az adataink:

  • Mindig körültekintően járjunk el az adott webáruházban történő vásárlás során.
  • Amennyiben erre a weboldal lehetőséget biztosít, részesítsük előnyben a bankok vagy nemzetközi fizetéskezdeményezési szolgáltatók által biztosított fizetési felületeket az ismeretlen, kártyaelfogadói szolgáltatást kínáló fizetési felületekkel szemben.
  • Az oldal webcímét a címsorra kattintva ellenőrizzük (a weboldal által megjelenített webcím eltérhet a használni kívánt weboldal címétől).
  • Szintén érdemes ellenőrizni, hogy a weboldal biztonsági tanúsítványát valóban a webáruház részére bocsátották ki (amennyiben a webáruház biztonságos kapcsolaton (https) keresztüli weboldalt üzemeltet).
  • A jelszavak rendszeres változtatása csökkenti a felhasználói fiókok feltörésének veszélyeit. Fontos tudni azt is, hogy nem szabad azonos jelszavakat használni különböző felhasználói fiókokhoz.
  • A telefonos csalók gyakran azért helyeznek pszichológiai nyomást áldozataikra, mert pontosan tudják, hogy veszélyhelyzetben, időkényszerben hajlamosabbak vagyunk nem megfelelően átgondolt, hibás döntések meghozatalára. Soha ne kapkodjunk! Gyanú esetén meg kell szakítani a beszélgetést, majd ellenőrzésként érdemes azonnal kapcsolatba lépni a számlavezető bankkal, annak ismert, hivatalos csatornáin, vagy felkeresni a legközelebbi bankfiókot.

1 A reprezentatív felmérést az OTP Bank megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft készítette 2022. szeptemberében online kérdőív segítségével, 1000 fő megkérdezésével, célcsoportja a 18-69 éves internetezők (nem, korcsoport, végzettség, lakóhelytípus és régió alapján reprezentatív).

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy a tájékoztatásban szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

A tartalom az OTP Bank megbízásából, a HVG BrandLab produkciójában készült. A cikk létrehozásában a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.