Csepeli György: A jelenlegi tudásunk két év múlva használhatatlan lesz
Ma már nem gondolkodhatunk ugyanúgy a mesterséges intelligenciáról, mint tavaly, vagy tavalyelőtt – állítja Csepeli György szociálpszichológus, aki szerint annyira gyorsan változik napjaink technológiája, hogy már a fiatalokat sem lehet digitális bennszülöttnek nevezni. Az ELTE Társadalomtudományi Kar (TáTK) Doktori Iskola professzorával az Urban21 elnevezésű, klímaváltozásról és digitális átállásról szóló konferencia előtt beszélgettünk.

A három évvel ezelőtti interjújában azt mondta lapunknak, hogy az emberiség egyik legfontosabb találmánya, a kerék még nem volt mesterséges intelligencia, az emelő viszont már igen. Mennyire fontos megkülönböztetni napjainkban, hogy mi az ami társadalmi és mi az ami technológiai szempontból mesterséges intelligencia?

A kettő között szerencsére nincsen kínai fal, ugyanis ahhoz, hogy a társadalomban elérje azt a penetrációt, amire utal, ahhoz kellenek technológiai fejlesztések. Nemrégiben Henry Kissinger fogalmazta meg, hogy akkora fordulat állt be a mesterséges intelligencia piacán, hogy jogosan nevezhetjük azt forradalomnak. Ma már nem gondolkodhatunk ugyanúgy erről a technológiáról, mint tavaly, tavaly előtt, vagy amikor az interjút készítettük.

FARKAS NORBERT / 24.HU

Mi változott a gondolkodásunkban?https://24.hu/tech/2023/04/11/csepeli-gyorgy-mesterseges-intelligencia-chatgpt-vallas-interju/