A Pink Floyd-alapító. Szóba került Orbán Viktor is, akit, Waters javaslata szerint, rá kellene vennie a magyaroknak, hogy tárgyaljon a világ nagyhatalmú vezetőivel

Aki nem egy kő alatt lakott, vagy valamennyire érdekli a popkultúra, az az elmúlt években sem lepődött meg azon, hogy Roger Watersnek van politikai álláspontja, és azon sem, hogy ez az álláspont meglehetősen sarkos és sajátos, sőt, talán még azon sem, hogy ez az álláspont mi. Hiszen ott van a The Wall, az Animals, vagy a The Dark Side Of The Moon – azokból azért részint le lehet vezetni, hogy mit gondol Roger Waters a világról.

Az azonban kétségtelen, hogy jellemzően az elmúlt tíz-tizenöt évben a dalszerző-énekes-gitáros politikai szereplése botránykő lett.

Waters, aki a kétezres évek óta tagja a pro-palesztin aktivistákat és művészeket tömörítő BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) nevű szervezetnek, elítéli Izrael állam palesztinokkal szembeni magatartását, Izrael eljárását és kommunikációját a náci Németországéhoz hasonlította, és kijelentette többek közt, hogy a zeneiparban „elképesztően erős” a zsidó lobbi. Ezek miatt többen is antiszemitának nevezték, amit tagadott, azt mondta, hogy ez egyfajta megosztó taktika része. Egy interjúban azt is állította, hogy a George Floyd halálához vezető intézkedés során alkalmazott nyakszorító technikát az amerikai rendőrök az Izraeli Védelmi Erőktől tanulták. Izrael ügyében korábban szóváltásba került Nick Cave-vel és a Radioheaddel is – őket azért kritizálta, hogy fellépnek Izraelben.

Az ukrajnai háború ügyében tett kijelentései ugyancsak kiverték a biztosítékot. Véleménye szerint a Nyugat, különösképpen az Egyesült Államok ukrajnai nyomulása olaj volt a tűzre, sőt, egyenesen provokáció, mi több, úgy tartja, ez „minden idők leginkább kiprovokált inváziója”, amit tárgyalásokkal meg lehetett volna előzni. Abból sem csinált titkot, hogy a jelenlegi helyzetet nem hajlandó „az aktuális ruszofób nézőpontból” figyelni, bár a kép teljességéhez hozzátartozik, hogy tavaly szeptemberben egy nyílt levélben Vlagyimir Putyinnak is beszólt. Előtte azonban Volodimir Zelenszkij feleségének, Olena Zelenszkának is írt üzenetet, melyben kijelentette, vérzik a szíve az ukrajnai háború áldozatai miatt, és elítéli a nyugat szerepvállalását (jelesül: a fegyverszállításokat), mert azok csak meghosszabbítják a háborút.

© Salim Mahboubi

A vasárnap esti budapesti koncerten azonban mindkét téma ad acta maradt, egyik sem került elő. Ukrajna egyáltalán nem. Vagy, ha igen, tulajdonképpen csak áttételesen, ott, ahol Waters a Végítélet óráját, egy lehetséges atomháború veszélyét emlegette. Itt szóba került Orbán Viktor is, akit, Waters javaslata szerint, rá kellene vennie a magyaroknak, hogy tárgyaljon a világ nagyhatalmú vezetőivel a nukleáris leszerelésről.https://hvg.hu/kultura/20230424_Roger_Waters_koncert_Budapest