A Nyugat belefárad, és rossz tűzszünetet kényszeríthet Kijevre

 

Nem túl derűlátó az ukrán katonai sikert illetően Simon Tisdall, a brit lap külpolitikai szemleírója, mert úgy véli, hogy a jelek szerint a Nyugat egyre inkább belefárad a háborúba és a végén rossz tűzszünetet kényszerít rá Kijevre. Így minden attól függ, milyen eredménnyel jár a tavaszi hadjárat. A szerző, Simon Tisdall úgy gondolja, hogy Oroszország bele fog menni a fegyvernyugvásba, miközben fenntartja igényét a törvényellenesen megszállt négy körzetre.

Az ukránok azt kapják cserében, hogy nem kell több rettenetes emberi és gazdasági áldozatot hozniuk, viszont megtarthatják területük durván 85 %-át. Olyasmi jöhet létre, mint a Koreai-félszigeten a fegyvermentes övezet, a frontvonalak befagynak. Leáll a külföldi fegyverutánpótlás, megkezdődhet az újjáépítés. Hazatérnek a menekültek.

Az USA és a többi szövetséges kinyilvánítja, hogy sikerült fenntartani az ukrán állam függetlenségét, valamint a szabályokra épülő nemzetközi rendet. Ebben Lengyelország és több más keleti kormány azért annyira nem biztos. Kijev uniós belépése továbbra is lóg a levegőben. A NATO-tagság még bizonytalanabb. A „békefolyamat” évekig eltarthat, állandósul a félelem, hogy az oroszok esetleg újra megindulnak.

Ha mindez valóban bekövetkezik, sok ukrán úgy érzi majd, hogy elárulták. A rengeteg bűn ellenére Putyin hivatalában maradhat. De befejeződik a vérontás, nem fog kiéleződni a nukleáris viszály Moszkvával, enyhül a világméretű gazdasági, energia- és élelmiszerválság. Európa és a harmadik világ jelentős része már most megszavazná.

El lehet kerülni persze a gyatra kompromisszumot, de akkor éveken át fennmarad a véres és költséges patthelyzet. Ez talán csak Kínának és a fegyvergyáraknak felel meg. Ám a közelgő amerikai választás miatt a dolgok az első változat irányába mutatnak, de ezt erősíti meg a német és a francia politika is.

Úgyhogy Ukrajnának néhány hónap alatt kész helyzetet kell teremtenie a fronton, és ezt feltehetőleg tudja Putyin is. Így viszont még kevésbé hajlandó engedni. Ennélfogva az offenzívától függ Ukrajna hosszú távú jövője mind a kelettel, mind a nyugattal. Ám lehet, hogy hamarosan megkérik Zelenszkijéket: nyeljék le a keserű pirulát, írja kommentárjában Simon Tisdall.