Csemegézzen Ön is. ORFEO ZENEKAR ÉS PURCELL KÓRUS  Miskolc, Művészetek Háza

Csemegézzen Ön is Mozart repertoárjából a miskolci Filharmónia bérlet negyedik koncertjén! Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus közreműködésével többek közt hallható lesz Mozart házasságkötése alkalmából komponált miséje, melynek bemutatóján a meglepetés szólista nem más volt, mint felesége, Constanze. Május 1-én a Művészetek Háza színpadán Vashegyi György vezényletével is fantasztikus szólisták előadásában csendülnek fel Mozart művei. Kalandozzunk együtt a régizene világában!

ELŐADÓK:
Orfeo Zenekar
Purcell Kórus (képünkön)
Berecz Mihály – zongora
Csereklyei Andrea – szoprán
Szutrély Katalin – szoprán
Komáromi Márton – tenor
Najbauer Lóránt – basszus
vezényel: Vashegyi György

MŰSOR:
Mozart: B-dúr szimfónia, K. 319
Mozart: B-dúr zongoraverseny, K. 456
Mozart: c-moll mise, K. 427

Jegyek válthatók a Filharmónia Magyarország irodájában (Miskolc, Kossuth u. 3.; +36 46 505 656; miskolc@filharmonia.hu), az előadás előtt a helyszínen, valamint online a www.jegymester.hu oldalon.

 

2023.05.16. – kedd 19:00

GÁLAKONCERT SZÍNÉSZLEGENDÁKKAL

Miskolc, Művészetek Háza

Igor Stravinsky „játékra és táncra írott elbeszélése”, A katona története különleges szereposztásban és koncepció szerint kerül színre. Az előadást Ascher Tamás rendezi, Molnár Piroska a mesélő, az egyes szerepekben pedig Bezerédi Zoltánt, ifj. Vidnyánszky Attilát és Kelemen Hannát láthatjuk. Az ördöggel szerződést kötő katona fausti történetéhez a világháborús körülmények miatt minimálisra redukálta a zenekart Stravinsky, a hangszercsoportok legjellegzetesebb tagjait hegedű, nagybőgő, klarinét, fagott, kornett (vagy trombita), harsona és egy ütőshangszer alkotta szeptett képviseli.

Vivaldi 1725-ben A harmónia és a találékonyság erőpróbája címmel megjelentetett concertogyűjteményben adta ki ,,A négy évszak” című ciklusát. A négy hegedűversenyhez egy-egy szonettet is költött, majd a partitúra megfelelő helyeire beillesztve zenésítette meg ezeket. A szerző teljes sorozatát Václav Morzin cseh grófnak ajánlotta, s a dedikációban így írt irodalom és zene összekapcsolásáról: ,,Nagyméltóságú Úr, (…) Esdekelve kérem, ne csodálkozzék Fenséged, ha e kis létszámú és szerény concertók közt megtalálja A négy évszakot, amely már sok idővel ezelőtt Fenséged türelmes nagylelkűségét élvezhette. Higgye el nekem, hogy azért találtam őket kinyomatásra méltónak – noha minden tekintetben ugyanazok a darabok-, mert a szonettek mellett immár minden bennük ábrázolt dolog pontos magyarázatával láttam el őket. Bizonyos vagyok abban, hogy Ön úgy fogja megítélni őket, mintha újak lennének.”

Az előadás a Fesztivál Akadémia Budapest és a Filharmónia Magyarország együttműködésében valósul meg.

ELŐADÓK:
Molnár Piroska – mesélő
ifj. Vidnyánszky Attila – katona
Bezerédi Zoltán – ördög
Kelemen Hanna – királylány
Kokas Katalin – hegedű
FAB Ensemble művészei
Ascher Tamás – rendező
vezényel: Kelemen Barnabás

MŰSOR:
Stravinsky: A katona története
Vivaldi: A négy évszak – narrációval

Jegyek válthatók a Filharmónia Magyarország irodájában (Miskolc, Kossuth u. 3.; +36 46 505 656; miskolc@filharmonia.hu), az előadás előtt a helyszínen, valamint online a www.jegymester.hu oldalon.