Elhűlt a közönség, amikor Káel Csaba a BBC mikrofonja előtt a mellegellenes törvényt védte

Március 21-én egy nyilvános, regisztrációhoz kötött eseményt hirdettek meg a Zeneakadémiára: a BBC World Service a Solti Teremben készíti a The Arts Hour On Tour nevű műsorának rádiófelvételét, ami április 15-én, szombaton került adásba.

Az angol nyelvű beszélgetésen meghívott vendég volt Káel Csaba filmügyi kormánybiztos, Tóth Barnabás filmrendező (Akik maradtak), Tóth Kinga költő-író, Said Dániel standupos, Palágyi Máté, a Bohemian Betyárs tagja, illetve a Дeva név alatt zenélő Takács Dorina.

Az angol nyelvű beszélgetés szüneteiben a Bohemian Betyárs és a Дeva szolgáltatta a zenét. A két óra és tizenöt percesre tervezett felvétel elég sűrítetten került adásba szombaton, kiegészült még Said Dániel standupjával, illetve Puskár Krisztián kulturális újságíró is körbevezette a kedvenc helyein a BBC riporterét, Nikki Bedit. (Ezek a helyek a Telep, az AQB, illetve a Gólya voltak.)

A beszélgetés egyetlen igazán meglepő eleme az volt, hogy Káel Csaba elvállalta a részvételt, így a BBC tudott kérdezni tőle arról, hogy mit gondol az LMBTQ-ellenes pontokat is tartalmazó magyar „pedofiltörvényről”, illetve hogy a Nemzeti Filmintézet milyen jellemzőket keres egy bizonyos projektben, mielőtt annak állami támogatást ad.

Káel az utóbbi kérdésre azt válaszolja, hogy a helyzet Magyarországon hasonló a focihoz, sok fociszakértő van az országban, és sok filmszakértő is. A válasz halk nevetést vált ki a közönségből. Káel azzal folytatja, hogy jó, bátor és vicces tartalom kell, „a magyar humorérzék nagyon fura, de nem annyira, mint a brit”. (Káel Csaba (Miskolc1961június 8. –) Kossuth– és Nádasdy Kálmán-díjas magyar filmrendező, érdemes művész,[1] a Müpa vezérigazgatója.)

Az úgynevezett melegellenessé térített pedofiltörvényről Káel azt mondja a BBC-nek és a közönségnek, hogy

„az a törvény fontos, mert a gyerekekről szól, nem az LMBTQ-emberekről.”

Erre a közönség hangosan és érezhetően felháborodik ettől a mondattól. A filmbiztos elmondta, hogy tavaly stúdióvezetőknek elküldték ezt a gyerekvédelminek nevezett törvényt, de senkinek nem volt vele szemben kifogása.https://telex.hu/kult/2023/04/16/bbc-zeneakademia-kael-csaba-toth-barnabas-the-arts-hour