A múlt köde 2016. Nem épülhet szálloda a Diósgyőri várban

Műemléki és üzemeltetési szempontból is merültek fel aggályok a Diósgyőri várba tervezett szálloda kapcsán, ezért eredménytelenné nyilvánították az erre vonatkozó közbeszerzést, melyen korábban négy cég is tett ajánlatot – írja oldalán az Észak-Magyarország.

A Közbeszerzési Hatóság honlapján olvasható a miskolci önkormányzat által októberben kiírt közbeszerzéssel kapcsolatos eredménytájékoztató, melynek értelmében a közbeszerzési eljárást eredménytelennek minősítették.

A tájékoztató indoklásában az olvasható, hogy a Műemléki Tanácsadó Testület szakértői véleménye alapján a Diósgyőri várban kialakításra tervezett szállodával kapcsolatban komoly aggályok merültek fel. A szakértői testület a gyilokszinten tervezett szállófunkció megvalósítását mind a vár műemléki homlokzata szempontjából, mind a majdani üzemeltetés – szállóvendégek kiszolgálása és a vár látogatóitól való forgalmi szétválasztásuk – szempontjából problémásnak ítélte, főképp, mivel ezen funkció teljes mértékben ellentmond az egykori terek, tömegek és részletezettség visszaállítására irányuló tervezési koncepciónak. A Műemléki Tanácsadó Testület szakértői véleménye alapján Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint a terület kizárólagos kezelői jogosultja a területen szálloda funkciót nem kíván a jövőben kialakítani, így annak okafogyottsága miatt a szálloda közvetítői szolgáltatásra a továbbiakban nem tart igényt – írják az eredménytájékoztatóban.

Koczák Szilvia városházi szóvivő az Észak-Magyarországnak úgy nyilatkozott: a szálloda kialakításáról nem mondott le a város, egyelőre keresik azt a várhoz közeli helyet, ahol a beruházás megvalósítható.

A végül eredménytelenné nyilvánított közbeszerzésen négy cég tett ajánlatot: a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft., a Dr. Budai Zoltán és Társa Tanácsadó Kft., a KRAFT & Associates Turisztikai Fejlesztő Kft. és a Dr. Rubovszky Turisztikai Tanácsadó Bt.

Adventi gyertyagyújtás a Diósgyőri várban (Forrás: Facebook / Diósgyőri vár hivatalos oldala)

Adventi gyertyagyújtás a Diósgyőri várban (Forrás: Facebook / Diósgyőri vár hivatalos oldala)