A gender kulcsszón bukott el a magyar startupvilág lényegi előrelépés

Egy szón bukott el a magyar startupvilág lényegi előrelépése

Gólya Ágnes
Gólya Ágnes

A gender kulcsszón bukott el a magyar startupvilág lényegi előrelépése azzal, hogy az Európai Unióból egyedül Magyarország nem csatlakozott az eddigi legfontosabb európai startupszövetséghez. Körbekérdeztünk az iparágban arról, hogy jutottunk idáig, és mitől esik el egy magyar startup a távolmaradás miatt.

Mik is az előzmények?

  • Az Európai Unió 26 tagállama és Izland is csatlakozott ahhoz a startupszövetséghez, ami még egy 2021-ben megfogalmazott kritériumrendszer mentén alakult. Az European Startup Nations Alliance (ESNA) azért jött létre, hogy segítse a startupok fejlődését, jó gyakorlatok megosztását, technikai támogatását és a fejlődés nyomonkövetését.
  • Magyarország azonban nem társult ehhez a szövetséghez, mert az alapkövetelményként fogalmazta meg a nemi, etnikai, vallási, szexuális orientáció és életkor alapon is sokszínű munkahelyeket a startupokban. A hírről először az európai szaklap, a Sifted számolt be a múlt héten. A lap egy kormányszóvivőt is idéz, aki megerősítette a Siftednek a távolmaradást. „Magyarország fenntartja korábbi álláspontját, és nem adja nevét az ESNA-hoz a nemek sokszínűsége megfogalmazása miatt” – szólt az indoklás.
  • Biás Csongor, a legfontosabb szakmai szervezet, a Startup Hungary ügyvezetője így kommentálta a Siftednek a témát. „A magyar kormány nagyon aktívan alakítja a helyi startup környezetet, sajnos leginkább azzal, hogy a piacot mérgező állami finanszírozási lehetőségekkel árasztja el.”

A Forbes.hu is megkereste Csongort és még néhány iparági szereplőt. Velük beszéltük át, mi mindentől esik el Magyarország az ESNA-tagság nélkül.https://forbes.hu/uzlet/magyarorszag-esna-startup-kormany-reszletek/?utm_source=Forbes+Espresso+h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_campaign=0b550d8757-EMAIL_CAMPAIGN_5_19_2021_13_48_COPY_16&utm_medium=email&utm_term=0_5d6f550842-0b550d8757-56945581&ct=t(N_COPY_16)