Skip to content

Nicaraguának ajándékozunk egymillió adag koronavírus-oltóanyagot

Nicaraguának ajándékozunk egymillió adag koronavírus-oltóanyagot

A kormányt nem zavarja a közép-amerikai országban folyó keresztényüldözés.

Egy szerda esti kormányhatározat szerint 842 400 adag felnőtt és 200 400 adag gyermek Comirnaty (Pfizer) oltóanyagot kap Magyarországtól ingyenesen Nicaragua. Ez nem ritka eset, már az egy évvel ezelőtti összegzés szerint is addig 18 országnak csaknem ötmillió adag koronavírus elleni védőoltást ajándékozott Magyarország.

Szegény, segítségre szoruló ország sok van a világban, de figyelemre méltó, hogy melyik országot választotta most ki a magyar kormány. Persze lehet azt mondani, hogy a járvány elleni küzdelem független az emberi jogok ottani helyzetétől, de azért tény, hogy a szélsőbaloldali gerillavezéből lett diktátor, Daniuel Ortega rendszere tömegesen börtönzi be, fosztja meg vagyonától és állampolgárságától a politikai ellenfeleit, sőt

nemrég „államellenes felforgatóként” 26 év börtönre ítélték Rolando Álvarez katolikus püspököt, aki más papokkal és politikai ellenzékiekkel együtt nem volt hajlandó elhagyni az országot.

Nicaragua egyike annak az öt országnak, Észak-Korea, Eritrea, Belarusz és Szíria mellett, amelyek nyíltan támogatják Oroszország Ukrajna elleni háborúját. Magyarországon nincs képviselete a közép-amerikai országnak, ahogyan Magyarországnak is csak egy tiszteletbeli konzulja működik ott.

Nincs nyoma annak, hogy Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős külügyminisztériumi államtitkár megszólalt volna a püspök elleni drasztikus ítélet után, miközben például annak idején hevesen ellenezte az orosz hadjáratot támogató Kirill moszkvai ortodox pátriárka elleni uniós szankciót.

A Külügyminisztérium honlapján egyetlen esetben említik Nicaraguát: Szijjártó Péter miniszter tavaly a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége és az Európai Unió közös argentínai külügyminiszteri találkozóján beszélt nicaraguai kollégájával is.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük