Eredetileg a szerdán megjelent, az optimista kormányzati hangokkal szemben a közgazdászok szerint váratlanul és kellemetlenül magas inflációs adatokról kérdezték volna a kormánypárti Hír tévén Boros Imre közgazdászt, az első Orbán-kormány miniszterét. Aztán az adásban végül elsősorban arról a szerda délutáni hírről volt szó, amely szerint az Egyesült Államok szankciós listára helyezte a jelentősen mértékben orosz érdekeltségű, ám budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bankot (IIB), valamint annak több vezetőjét, köztük a magyar állampolgárságú Laszlóczki Imre alelnököt.

Boros Imre ebben a témában ráadásul nem csak szimplán közgazdászként, hanem az IIB igazgatóságának tagjaként szólalhatott meg. És mint ilyen, a politikai közbeszédben gyakorta orosz kémbanknak titulált intézmény kapcsán az első megszólalásával gyors egymásutánban két meghökkentő állítást is tett.

Az egyik így szólt:

Ha Oroszországot akarják ütni, akkor egyik szövetségesét ütik, Magyarországot

A másik pedig így:

Tudniillik mi vagyunk az első számú részvényesei ennek a banknak jó ideje.https://telex.hu/belfold/2023/04/12/a-kembank-magyar-igazgatosagi-tagja-elismerte-magyarorszag-momentan-oroszorszag-szovetsegese