Carpathian Vipers. Két orosz gépet fogtak el a Baltikumban a románok

A Carpathian Vipers különítmény két F-16-os vadászrepülőgépe a NATO parancsnoksága alatt megerősített légirendészeti misszióban két orosz repülőgépet fogott el pénteken a Baltikumban – közölte a román védelmi minisztérium (MApN) szombaton, adta hírül a Stiripesurse.

A védelmi minisztérium közlése szerint pénteken, mindössze hat nappal azután, hogy átvették a NATO vezette megerősített légirendészeti missziót a balti államokban, a Carpathian Vipers különítmény két F-16-os vadászgépét riasztotta a NATO légi műveleti központja a németországi Uedemben. Két azonosítatlan repülőgépet észleltek, amelyek a NATO felelősségi területén nemzetközi vizek felett repültek.

A légihelyzet tisztázására román repülőgépeket riasztottak. Az elfogást követően a légi járműveket az Orosz Föderációhoz tartozó két Szuhoj Szu-27 Flankerként azonosították. Biztonságosan kikísérték őket a szövetség felelősségi területéről.

„Az első feltartóztatás sikeres végrehajtása a balti államokban végrehajtott légirendészeti misszióban bizonyítja a különítmény haderejének magas szintű harcképességét és a román légierő képességét az F-16-os repülőgépek NATO-missziókban való bevetésére” – idézi a közlemény Cosmin Vladot, az alakulat parancsnokát.