Vezetője holtteste is a pilótafülkében volt. Focke-Wulf gyártmányú magyar csatarepülőt ástak ki

A felfedezés azért is rendkívüli, mert Magyarországon eddig három lelőtt gép került elő, de mindegyik német felségjelzéssel. Mivel ez a gép magyar, így a leletet rendkívül értékesnek tartják.

A roncsra a Laczkó Dezső Múzeum fémkereső csoportja bukkant rá a tavalyi év végén. Miután az első darabokról a szakértők megállapították, hogy harci repülőgépből származhatnak, a feltárást a Magyar Roncskutató Egyesület vette át. A munkálatokat 2022 decemberében kezdték, és mostanra fejezték be.

Az FW-190-es kategóriájának legjobb vadásza volt a második világháborúban, csúcssebessége az óránként 700 kilométert is megközelítette, és nagyobb tűzereje volt, mint az ugyancsak legendás Messerschmittnek. A Luftwaffe együléses vadászgépe földi célpontokat támadva a szárazföldi csapatok számára nyújtott közvetlen légi támogatást. A háború során egyre erősebb és jobban felfegyverzett változatai készültek, volt torpedóvető és vadászbombázó verziója is. Nem csoda, hogy az ellenség reszketve figyelte, és próbált minél többet leszedni közülük.