Skip to content

Bréking. Elkészülhet a rák ellenszere, és ez Karikó Katalinnak is köszönhető

Bréking. Elkészülhet a rák ellenszere, és ez Karikó Katalinnak is köszönhető

Az évtized végéig elkészülhet a rák ellenszere, és ez Karikó Katalinnak is köszönhető

A koronavírus ellen kifejlesztett mRNS-vakcinák hihetetlen mértékben felgyorsították az eddig gyógyíthatatlan betegségek ellenszerének kutatását; a Moderna vezetője szerint akár öt éven belül vakcina készülhet rák ellen is.

Vezető kutatók egyetértenek abban, hogy 2030-ig elkészülhetnek azok a vakcinák, amelyek képesek meggyógyítani a rákot, a kardiovaszkuláris és autoimmun betegségeket, valamint más ritka és eddig gyógyíthatatlan betegségeket – írja a The Guardian.

Mindez annak köszönhető, hogy a koronavírus-világjárvány miatti kutatások hihetetlen mértékben felgyorsították a tudósok munkáját; 15 évnyi előrelépés történt meg egy-másfél év alatt.

Paul Burton, a Moderna gyógyszeripari vállalat orvosigazgatója kijelentette: a cég akár öt éven belül is képes lehet gyógymódot előállítani a sorolt betegségekre, és jelenleg különféle tumorok révén kialakult rákfajták ellenszerén dolgoznak. Burton azt mondta,

meglesz a vakcina, és nagyon hatékony lesz, sok százezer, ha nem több millió életet fog megmenteni.

Úgy véli, egyetlen injekció többféle légzőszervi betegség ellen is hatásos lesz, köztük a koronavírus és az influenza ellen is, az mRNS alapú terápia – amelynek feltalálásában nagy része volt Karikó Katalinnak is – pedig hatékony lehet több ritka, ma gyógyíthatatlan betegséggel szemben, mivel így képesek megtanítani a sejteknek annak a fehérjének az előállítását, amely kiváltja az immunválaszt a betegség ellen. Ezzel a technikával az mRNS-alapú rákvakcina figyelmeztetné az immunrendszert, ha a rák növekedni kezd a testben, így az immunrendszer képes lenne úgy elpusztítani azt, hogy közben megkíméli az egészséges sejteket.

Burton kijelentette: a kutatások azt mutatják, „egyáltalán nem igaz”, hogy az mRNS csak fertőző betegségek esetén lenne alkalmazható, és mind a rák, mind a kardiovaszkuláris, mind az autoimmun, mind a további ritka betegségeket vizsgáló tanulmányok „hihetetlenül ígéretesek”.

A brit napilap által megkérdezett szakemberek és tudósok mind egyetértenek abban: az mRNS-val kapcsolatos, a koronavírus miatti kutatások soha nem látott mértékben gyorsították fel a témában zajló munkát. Azt is leszögezik ugyanakkor: ezekhez a kutatásokhoz rengeteg pénzre van szükség, márpedig a kormányok inkább a hadseregeikre szoktak költeni, noha a járványok legalább akkora fenyegetést jelentenek az emberiségre, mint a háborúk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük