A vidéki térségek szellemileg kiüresednek, beszürkülnek. Helló bazmegye

A borsodi Hernádszentandrás polgármestere is mindig megdöbben, amikor a legszegényebb putrikból hazaárulózzák a legvehemensebben az ellenzékieket.

 

Elmondása szerint Borsodban a kistelepüléseknek csak annyira futja, hogy közösen nappali ellátást nyújtsanak a helybélieknek. Az infláció miatt azonban így is arra kényszerültek, hogy emeljék a térítési díjaikat, mert már akkora mozgásterük sincs az önkormányzatoknak, hogy az élelmiszer- és rezsiszámlákat kiegészítsék. Az ellátórendszerben csak az tartja bent az embereket, hogy ha maguk mennek a boltba, akkor az ottani árak verik őket fejbe.

Üveges Gábor, aki néhány évvel ezelőtt még aktivizmusával és kreatív közösségszervezésével tűnt ki a politikusok közül, ma már nem számol azzal, hogy 20 évi polgármesterség után jövőre újra elindul a választásokon. „Kegyúri pályázatoktól függ minden”, a feladatfinanszírozás ellehetetleníti az innovációt, a vidéki térségek szellemileg kiüresednek, beszürkülnek. Ha a jövőben minden alkotó ember csak egy vagy két évet beletesz a vidék fejlesztésébe, a világ nem ott fog tartani, ahol most – javasol megoldást Üveges Gábor.http://hvg.hu