Schadl-ügy: lehallgatták Czine Ágnes alkotmánybíró végrehajtóként dolgozó lányát és fiát is

Schadl Györggyel annak letartóztatása előtt két hónappal találkozott Czine Ágnes alkotmánybíró a NER egyik kedvelt éttermében, a Várkert Bazárban működő Felixben. A 24.hu most a nyomozati anyagok alapján azt írja, hogy Schadl elfogása után másfél hónappal az ügyészség indítványára a bíróság engedélyezte az alkotmánybíró két, végrehajtóként dolgozó gyerekének, Fiedler Laurának és Fiedler Bálintnak a lehallgatását. A lehallgatási engedély 2021. december 15. és 2022. március 14 közötti időszakra szólt, az ügyészség azzal indokolta a kérelmet, hogy a „rövid ideje végrehajtónak kinevezett érintettek bizalmas viszonyt tartanak fen Schadl Györggyel és feleségével”.

Az ügyészség azt írta, hogy az adatok alapján felmerült, hogy Fiedler Bálint közreműködhetett abban, hogy a későbbi harmadrendű vádlott – R. Róbert – és társai jogtalan előnyhöz jussanak. Ez azért merülhetett fel, mert az ötödrendű vádlott, A. T. azt vallotta, hogy a Fiedler mások mellett egy nagy értékű felszámolási ügy rendezésében próbált segédkezni, valamint több, Schadlt is érintő üzleti tárgyaláson is jelen volt. Az ügyészség gyanúja szerint pedig Schadl eljárás alá vonása után Fiedler Laura és Schadl György felesége „konspirált körülmények között” találkozhattak.

A portál kérdésére egyik Fiedler testvér sem volt hajlandó válaszolni. Fiedler Laurát a lap pedig arról is szerette volna kérdezni, hogy miként került kapcsolatba Völner Pál fiának a cégével, amitől végrehajtói irodája korábbi székhelyét bérelte. A Fiedler testvérek és Czine Ágnes ügyvédje viszont a lapnak küldött levelében azt írta, hogy Fiedler Laurának semmilyen érdeke nem fűződött ahhoz, hogy éppen arra az ingatlanra kössön bérleti szerződést, csupán „az esztergomi szűk ingatlanpiacon ezt találta alkalmasnak irodája kialakítására”.

Az ügyészség végül sem Fiedler Laurát, sem Fiedler Bálintot nem vádolta meg senkivel.

Schadl György és társai ellen azt követően indult eljárás, hogy kiderült: a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar vezetője Völner Pál igazságügyi államtitkárt lefizetve juttatta pozícióhoz a neki fizető végrehajtójelölteket. Az ügyészség az októberi vádiratában 10 év börtönbüntetést kért Schadl Györgyre, míg Völner Pál volt államtitkárra 8 évet. Schadl és Völner esetében pénzbüntetés kiszabását is kérte az ügyészség, előbbi esetében ez 200, míg utóbbi esetében 25 millió forint, továbbá a jogtalan gazdagodásuk terhére vagyonelkobzást is indítványozott.