Akár magyar miniszterelnöke is lehet Szlovákiának
Ódor Lajos, a szlovák jegybanki alelnök neve is felmerült egy lehetséges szakértői kormány vezetőjeként.

Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke nehéz helyzetbe került, mivel jelenlegi ügyvivői kormánya rosszul szerepel, és egyre nagyobb rajta a nyomás, hogy lépjen valamit az ügyben – derül ki a Napunk cikkéből.

Az államfő előtt jelenleg három lehetséges megoldás áll: szakértői kormányt nevezhet ki, kezdeményezheti a problémás miniszterek eltávolítását, vagy tétlenül nézheti, amíg a Heger-kormány elvergődik az előrehozott parlamenti választásig.

Amennyiben szakértői kormányt nevez ki, a portál szerint akár Ódor Lajost, a jegybank alelnökét is megbízhatják a kabinet összeállításával.

Az elnöki palota megerősítette, hogy többekkel tárgyalnak arról, hogy ha sor kerülne a szakértői kabinet kinevezésére, vállalnának-e tisztséget.

Amennyiben úgy alakulna, hogy ez az eshetőség valósul meg, az a furcsa helyzet állna fent, hogy Szlovákiának magyar miniszterelnöke lenne, de előfordulhat, hogy nem lesz magyar párt a parlamentben a következő ciklusban, derül ki a lap esélylatolgatásaiból.

Ódor Lajos 1976-ban született Komáromban. Korábban a Szlovák Köztársaság miniszterelnökének és a pénzügyminisztériumnak volt a tanácsadója, jelenleg a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke.