Az ápolási díj emelkedjen legalább a minimálbér szintjére! 

Akár a nap 24 órájában gondoskodnak az otthon ápolók egy olyan hozzátartozójukról, aki tartós gondozásra szorul, súlyos betegségben szenved vagy fogyatékkal él.

2019. január 1-től a gyermeküket ápolók számára bevezették a gyodot (gyermekek otthongondozási díja), ennek összege 2022 óta a minimálbér. Ez egy széles körű civil összefogás hatalmas eredménye!

Ugyanakkor azok, akik nem a gyermeküket ápolják otthon – vagy épp kiestek a gyodból –, méltatlanul alacsony összeget kapnak.

Az ügy nem tűr halasztást: az ápolási díj emelkedjen legalább a minimálbér szintjére!

 

Egyetértek, aláírom a petíciót!

 

 

Nem értek egyet, megírom, hogy miért!

 

A körülbelül 30 ezer otthon ápoló átlagosan 57 ezer forint ápolási díjat kap (KSH). Az alap ápolási díj összege 45.665 forint, de a kiemelt is csak 82.200 forint. Ez az összeg méltatlanul alacsony!

Lehetetlen különbséget tenni az otthon ápolók között aszerint, hogy gyermeküket vagy más hozzátartozójukat ápolják-e – tehát ne tegyen különbséget az állam sem! A különbségtételnek lehet jogos alapja, például az ápolt állapota, de a rokonsági viszony semmiképp sem ilyen tényező.

Az otthonápolás mindenkinek munka, akár a gyermekét, akár házastársát vagy egy szülőjét ápolja valaki. Ha az állam feladata lenne ugyanez, akkor sokkal több költséggel járna – tehát jelenleg az állam óriási hasznot húz abból, hogy több mint harmincezren otthon ápolják a szeretteiket.

A fő kérésünk egyértelmű: emelkedjen legalább a minimálbér szintjére az ápolási díj! 

 

Tisztességes megélhetést az otthon ápolóknak!