Miskolc. Nagy Rebeka Klára frankó tervet csinált a lepukkant Várfürdő helyére

A strand egykori területét állítólag már az 1300-as években is használták fürdőzésre, ugyanis több langyos vizű forrás bújik meg ma is a környéken. A 17-18. századi polihisztor, Bél Mátyás itt jártakor már csak az egykori fürdő romjait látta, melyet a “Királyné fürdőjének” nevezett el, ugyanis a Diósgyőri vár, melyhez a terület tartozott, a mindenkori magyar királyné tulajdonában állt a középkorban. A ma ismert strandfürdőt 1934-ben nyitották meg a nagyközönség részére, emellett a következő évtizedekben a DVTK vizes sportolói is itt edzettek. A ’60-as években megnövelték a fürdő vízhozamát, azonban valószínűleg az ebből fakadó műszaki hibák következtében lecsökkent a termálvíz hőmérséklete, emiatt a nyitvatartás a nyár legmelegebb napjaira korlátozódott. Minden bizonnyal ez indította el a Várfürdőt a lassú hanyatlás felé, melyet végül 2014-ben zártak be a Lovagi tornák terének építésekor.

A Várfürdő új arculata Nagy Rebeka Klára tervei szerint

A fürdő újbóli felvirágoztatásához egy diósgyőri kötődésű építészhallgató, Nagy Rebeka Klára diplomamunkája adhat támpontot. A legfőbb érv a Várfürdő felélesztése mellett az, hogy kiválóak a természeti adottságai: a strandra ráhajlik a Bükk, a hegy fái adnak árnyékot, a kiálló mészkősziklából feltörő víz működtethetné a zubogót, a szauna pedig a hegy gyomrában, a barlangban kapna helyet.

A szakdolgozat koncepciójában wellness- és strandfürdő kialakítása szerepel, ahol a wellnessfürdő kap nagyobb hangsúlyt. Míg a strand nosztalgikus és szezonális, a wellness exkluzív, egész évben működő funkció. A strandfürdő nosztalgikus elemei, mint a csobogó vagy a barlangi medence megmaradnának, az ikonikus öltözősor azonban átalakulna. A régi elemek mellett két új medence és sportpályák létesülnének. A wellness szolgáltatás a következőket tartalmazná: aromaszoba, gőzkabin, szauna, masszázsszoba, dézsafürdők és nyolc új, kisebb méretű medence.

Látványterv

A két funkció a telepítés kialakításánál részben elválna: a strand a történelem, a múlt és a turizmus felé nyitna, a wellness pedig a természet, a nyugalom felé irányulna. Ebből indul ki a tervező azon szándéka, hogy az épületet a természet felé zárva egy nyugalmi zónát, míg a vár turisztikai központja felé nyitva egy nyüzsgő zónát hozzon létre.

A fürdő épületén kívül kisebb, kiszolgáló funkciókat ellátó épületek jelennének meg. A plusz öltözők, mosdók, vécék a strandfunkcióval járó nagyobb forgalmat szolgálnák ki.

Nagy Rebeka Klára diplomamunkájában megállapítja, hogy a Diósgyőri Várfürdő szerves része az országosan is híres miskolci, ezen belül különösen a diósgyőri identitásnak. Állítása nem alaptalan, ugyanis tavaly ősszel egy kérdőív keretében a városvezetés felmérte, hogyan viszonyulnak a miskolciak a “Királynék fürdőjéhez”. 600-nál is többen töltötték ki a kérdéssort, és a válaszadók több, mint kétharmada nosztalgiával gondol a fürdőre, és szeretné, ha újra megnyitna. Ezen kívül egy Facebook oldal is létesült Mentsük meg a Diósgyőri Várfürdőt néven, mely jelenleg kb. 2200 követővel rendelkezik.