Miskolci hidrogeológus, népművész. Kalotaszegre táncosként ment

Kiss Gabriella. Ez az 1990-es években kezdődött, azóta gyűjti, keresi a hagyományos mintákat, múzeumokban, archív fotókról, de modern ékszereket is szívesen készít – mondta a népművész. először, de az ott látott gyöngyből készült szépségek teljesen rabul ejtették. Ezen a tájegységen több technikát is használnak a ruhák, ékszerek díszítésére, így szakmailag is izgalmas számára – emelte ki Gabriella. A magyar nyelvterület egyetlen tájegysége sem használja ilyen mennyiségben a gyöngyöt, ezért is esett Kalotaszegre a választás.

Gabriella szakmája hidrogeológus mérnök. Kiderült, ez ez nem is esik távol a gyöngyfűzéstől, mert ugyanúgy rendszerben kell gondolkozni. Sok mérnök választ művészeti tevékenységet hobbiként – jegyezte meg. Egy mérnök megtanul rajzot olvasni, átlátni a rendszereket. Egy ékszer rajza hasonlóan összetett mintákból áll. Ezek olvasása első pillanattól nem okozott nehézséget számára.

A viseletekhez tartás kell

A Magyar művészeti Akadémia minden évben kiírja a 3 éves művészeti Ösztöndíj pályázatát. Ezt nyerte el 2019-ben és 2022 őszén záródott a program.

boon.hu

Rövid áttekintés

Munkahely: ÉRV ZRT
Munkahely: Ösztöndíjas, Magyar Művészeti Akadémia (egyesület)
Tanulmányok: Műszaki Földtudományi Mérnök /Hidrogeológia (University of Miskolc)
Tanulmányok: Miskolci Egyetem
Tanulmányok: Települési szennyvízgazdálkodási szakmérnök (Óbudai Egyetem)
Tanulmányok: University of Miskolc
Tanulmányok: Irinyi János Szakközép
Lakhely: Miskolc