Skip to content

Miskolc. Menekül a lakosság

Miskolc. Menekül a lakosság
Miskolc lakóinak száma a rendszerváltás óta csökken, ennek okairól, a lehetséges ellenlépésekről kérdeztük Szarka Dénest és Borkuti Lászlót, a Velünk a város önkormányzati képviselőit a Miskolc Televízió Kilátó című műsorában.

A rendszerváltás óta látványosan lecsökkent a borsodi megyeszékhely népessége a városból történt elvándorlás miatt. Míg a rendszerváltás előtt 210 ezer fő volt Miskolc lakossága, addigra ma már csak 150 ezer. Feltűnő, hogy inkább a fiatalok hagyják el a várost. Ünnepek táján rengeteg külföldi rendszámú autó lepi el a várost. Sokan Hollandiából, Németországból, Ausztriából, Svájcból térnek haza, hogy az itt maradó családtagokkal együtt ünnepeljék meg a karácsonyt és a szilvesztert.

Nemcsak az ünnepnapokon, hanem a szürke hétköznapokon is megérzik a megyeszékhelyen élők a három évtizede tartó munkaerő-elvándorlást. Azt, hogy sokkal kevesebben végzik el ugyanazt a munkát, mint korábban. Mindez egy olyan városban történik, ahol egy nagy múltú egyetem is működik sok fiatallal, akik közül sokan szinte be sem járnak a belvárosba, vagy tanulmányaik végeztével nem maradnak, legfeljebb a műszaki végzettségűekből néhányan, akik az idetelepült, többnyire külföldi tulajdonú cégektől kapnak megfelelő állásajánlatot.

Borkuti László elmondta, hogy az elvándorlás valóban létező probléma, és a legutóbbi statisztika ugyan már többéves, de a tendencia valóban érezhető továbbra is, különösen a fiatalok körében. Szarka Dénes szerint ez a probléma már a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején megjelent Miskolcon, a tendencia tehát már közel negyven éve tart. Ennek több oka van, leginkább az ipar és a helyi gazdaság súlypontjainak jelentős átalakulása. Azonban érdemes azt is látni, hogy a népességcsökkenés és az elvándorlás nem csupán miskolci jelenség, hanem az egész országot érinti. Sőt, minden megyeszékhely veszített a korábbi lakosságszámából, még olyan jól prosperálók is, mint Győr.

Miskolc helyzete ebben speciális, mert itt előbb jelentősen leépült az ipar, amely nagyon sok munkahely megszűnésével járt, ez folyamatosan csökkenő pályára állította a lakosságszámot. Ebben erősen benne van a fiatalok elvándorlása is, akik leginkább nyugatra mentek dolgozni és boldogulni, ahogy az is, hogy sokan az agglomerációba, a környező falvakba költöztek. A jelenlegi önkormányzat prioritásként kezeli ezt a kérdést és szeretné ezt a tendenciát megállítani – mondta az önkormányzati képviselő.

A kérdésre, hogy hogyan lehetne megállítani a népességfogyást, tekintettel arra is, hogy a miskolciakban a mai napig erős a lokálpatrióta érzés, Borkuti képviselő azt válaszolta, hogy mint gyakorló nagyapa, aki maga is érintett a kérdésben, problémának látja azt, hogy amióta az iskolák állami irányítás alá kerültek, az önkormányzatok helyben nem látnak rá arra, milyen nevelőmunka folyik az intézményekben, azokat hogyan tudnák támogatni, erősíteni. Egy város megtartóerejét növelhetné, ha az önkormányzat jobban be tudna kerülni ismét az iskolák falain belülre a programjaival, és ha befolyásolni tudnák az iskolán kívüli nevelést is, így hatva a fiatalokra.

Szarka Dénes hozzátette: „Sérül a szubszidiaritás elve, amikor egyre újabb hatásköröket von el a központi kormányzat az önkormányzatoktól. Különösen igaz ez az iskolák esetében, hiszen így elveszíti az önkormányzat a közvetlen kapcsolatot ezekkel a korosztályokkal. Ez nem volt egy átgondolt lépés. Hatáskörök és lehetőségek híján nehéz előteremteni azt a helyzetet, amelyben egy fiatal szívesebben maradna Miskolcon.”

Borkuti képviselő kitért a Miskolci Egyetem helyzetére is, hiányolva azt, hogy az egyetemen nem valósult meg a korábban tervezett művészeti képzés, amely további jelentős vonzerőt jelenthetne. Újra a műszaki képzés erősödik, a humán területeken tanulni akarók inkább más városokba mennek tanulni. Ez is tényező egy város megtartóképességében – mondta.

Egy másik sajátos miskolci jelenség, hogy az Egyetemváros lényegében egy különálló város, ahol a hallgatók szinte minden szórakozási, vásárlási és ügyintézési lehetőséget megtalálnak, ezért ritkán járnak be a belvárosba – említette Szarka képviselő, aki abban látja a megoldást, hogy be kell őket csábítani a városba, ilyen próbálkozás például az Ifjúsági Közéleti Akadémia, amely felvehető szabadon választható tárgy is az egyetemen, és az előadások a belvárosban vannak. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok bejöjjenek a városba, jobban megismerjék, és ezáltal jobban kötődjenek Miskolchoz.

minap.hu

Korábban írtuk

Alakaszai doktor szerint megállt az elvándorlás, a KSH szerint ennek éppen az ellenkezője az igaz. Helló bazmegye

Alakaszai doktor szerint megállt az elvándorlás, a KSH szerint ennek éppen az ellenkezője az igaz. Helló bazmegye

Közzétette a népszámlálás első adatait a KSH, kiderült, hányan vagyunk

Pest és Győr-Moson-Sopron vármegyében nőtt a lakosság száma, mindenhol máshol csökkent, a legnagyobb növekedés Pest vármegyében 10 százalékos volt, a legnagyobb csökkenés, 13 százalékos, Békés vármegyében volt.

A változás főként a természetes fogyásból adódik, amely Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest vármegyében volt a legkisebb, Békés vérmegyében pedig a legnagyobb.

A legtöbben Pest vármegyébe költöztek, és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből költöztek el. A népességcsökkenés mértéke a községekben volt a legkisebb, negyedakkora, mint a megyei jogú városokban.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a népesség elvándorlása a családtámogatások és a kistelepülések megtartóerejének köszönhetően megállt, így az évtizedek óta tartó negatív tendencia megfordult – értékelte a megye helyzetét korábban Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja, a megyei kormányhivatal vezetője a boon-hu-nak.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



14 Comments

  1. Névtelen
    2023.03.19. 17:36

    Meséljünk már arról a szőke prodzsekről , hogy Rockmúzeum gömböccel

    „Bozóki András miniszter és Benkő László zenész a miskolci rockmúzeum 2005-ös alapkőletételénél”

    2
    1
  2. Névtelen
    2023.03.19. 18:25

    Ha tovább idétlenkedik Miskolcon a batyu fxPali, akkor a helyzet csak romlani fog 🙁

    5
    5
  3. Névtelen
    2023.03.19. 18:56

    mindez ezér’ van mert kicsi a muciológusok város eltartó képessége és mert elmaradt a jakabpéteri gazdasági csoda:

    Jakabka, mint polgármester bronzérmes jelölt ezt jakabolta össze 2014-re,Miskolcnak

    1. „Miskolc doktora: gyógyturizmus”
    2. „Fűben fában orvosság és munkahely”
    3. „üzemi gombatermesztés”
    4. „egy hely, ami tiszta szén”

    3
    2
    • Névtelen
      2023.03.19. 20:04

      Az ellenzék azóta sem írt jobbat 😂🤣😁😀😂

      2
      1
      • Névtelen
        2023.04.22. 13:32

        Szarka Dénes fejlesztési tanácsnok

  4. Névtelen
    2023.03.19. 18:57

    Mi a gond? a VV-frakciónak élhető a város.

    7
    1
  5. "Nádor" ügynök
    2023.03.19. 19:38

    A NAGY-MISKOLC PROGRAMJA
    NAGY-MISKOLC ❤️
    „Nagy-Miskolc annyit jelent, hogy képes újra vonzó régióközpontként működni, ahová más városokból is törekszenek, mert jó itt élni. Ahonnan a fiatalok nem akarnak elmenni, ahová visszajönnek azok, akik korábban elmentek.”
    Visszaállítjuk Miskolc önbizalmát, mert büszke miskolci városlakók szeretnénk lenni! (beszoptátok)🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏

    Nagy-Miskolc az a város, amire büszke lehetsz.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    🤡Veres Pál🤡
    polgármesterjelölt

    5
    3
  6. Névtelen
    2023.03.19. 21:32

    Előletek? Hogyne menekülnének, baromarcú állatok

    3
    1
  7. Buffon
    2023.03.20. 08:24

    Én meg mint gyakorló gyalogos és tömegközlekedő, született miskolci, javasolnám, le kéne szállni a földre az uraknak. Szó szerint. Az utak, járdák állapota gyalázatos, a tömegközlekedés pocsék. A kulturális rendezvények nagy része a buliban és evés-ivásban merül ki. A Széchenyi utcán már alig van egy normális bolt, ami van, az nagyrészt gagyi.

    8
    2
    • Névtelen
      2023.03.21. 10:34

      Dilxi a gyalogosokat nem veszi emberszá9mba, meg a tömegközlekedőket se

      3
      1
  8. Teca
    2023.03.20. 11:44

    Talàn hellò bazvàrmegye!
    Sok bla bla bla, de a lènyegről egy szò sem. Mìg fogy Miskolc lakossàga, a lumpen nèpessèg zàma exponenciàlosan növekszik. Nem kellene a lumpen szaporulatot megpròbàlni visszafogni?

    • Névtelen
      2023.04.22. 13:31

      Tecuska!
      Nem. Neked kéne klaviatúrát cserélni.

  9. Névtelen
    2023.04.17. 18:18

    A cé vírusnak is van hozzá köze.

  10. Névtelen
    2023.04.21. 17:22

    Ennek a városnak vége. Győr, Kecskemét, Budapest és Debrecen is olyan pezsgéssel, anyagi jóléttel bír, ami érthetően vonzó a még itt rekedt fiatalok számára. Miskolc lesz az új Ózd, erre már csak néhány évet kell várni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük