Kína az új világrendben Salát Gergely sinológus a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban

Kína szerepéről az új világrendben Salát Gergely sinológus tart előadást március 21-én 10 órától a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban. Az esemény a Ladányi Lectures negyedik állomása; a magyar jezsuiták előadás-sorozata Ladányi László SJ kínai misszionárius, Kína-szakértő évtizedes munkássága előtt tiszteleg.

A megszokott világrend a szemünk előtt alakul át, az Egyesült Államok által dominált nemzetközi rendszer helyett valami új van kialakulóban. A változások fő oka Kína felemelkedése: a távol-keleti szuperhatalom, amely történelme nagy részében a világ legfejlettebb és leggazdagabb birodalma volt, kétszáz éves kitérő után kezdi visszanyerni eredeti pozícióját. Mindez rendkívül sok feszültséggel és konfliktussal jár. Mi Kína célja? Miként reagál a külvilág Kína megerősödésére? Lesz-e új hidegháború? Milyen lesz az új világrend, s mi lesz benne Kína szerepe? Salát Gergely ezekre a kérdésekre keresi a választ. Az előadó a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kínai Tanszékének vezetője, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

A Ladányi Lectures IV. a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya és a Miskolci Egyetem közös rendezvénye, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága védnökségével. Ladányi László (1914–1990) jezsuita Kína-szakértőre három évtizeden át mint elsődleges, megbízható, naprakész hírforrásra figyelt a Kína iránt érdeklődő világ. A nevéhez köthető China News Analysis heti összefoglaló és A kínai kommunista párt és a marxizmus 1921–1985: Egy önarckép (London, 1988) kiadvány máig fontos forrás.

Forrás és fotójezsuita.hu