B–52H Stratofortress. Mit keresett egy amerikai nukleáris bombázó nálunk?
Csütörtökön késő délután Kaposvár fölé érkezett a US Air Force egyik B–52H Stratofortress repülőgépe, amely a világ legismertebb nehézbombázója.

Csütörtökön késő délután Kaposvár fölé érkezett a US Air Force egyik B–52H Stratofortress repülőgépe, amely a világ legismertebb nehézbombázója. A NOBLE41 kódjelű gép Romániából indult, majd háromnegyed 4-kor lépett be a magyar légtérbe. A repülőgépek nyilvános repülési útvonalát követő egyik oldal szerint a B–52-es nem sokkal 4 óra után érkezett Kaposvár fölé, ezt

követően azonban nem távozott egyből, hosszasan körözött a légtérben.

A hírrel kapcsolatban azóta kiadatk egy közleményt is. Ebben kifejtik, hogy a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányítói (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) hajtottak végre „száraz”, azaz fegyverzetalkalmazás nélküli rávezetéseket magyar légtérben, mintegy két óra időtartamban az Amerikai Légierő (USAF) egyik B-52H Stratofortress nehézbombázójával. A kiképzés egyedülálló lehetőséget biztosított a magyar JTAC-ek számára, hogy a NATO-n belüli egységes eljárások alapján gyakorolhassanak az ikonikus típussal nappal és éjszaka.

***