Skip to content

Amerika nagy tavaszi offenzívára készíti fel Ukrajnát

Amerika nagy tavaszi offenzívára készíti fel Ukrajnát

Az amerikai hadsereg gyors ütemben szállítja a felszerelést az ukrajnai harctérre és képzi ki az ukrán hadsereget az Oroszország elleni, késő tavaszra várt nagyszabású offenzíva előtt – írta a Politico.

A lap szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán videókonferencián keresztül tárgyalt az Ukrán Védelmi Kapcsolattartó Csoporttal, melyen azt mondta, „Ukrajnának nincs vesztegetni való ideje”.

Austin szerint Washingtonnak gyorsan és maradéktalanul teljesítenie kell az ígért kötelezettségvállalásaikat, ezek közé sorolta a páncélosok szállítását, valamint azt is, hogy az ukrán katonák a lehető leghamarabb megkapják a használatukhoz szükséges kiképzést, a pótalkatrészeket és a karbantartási támogatást is.

Az amerikaiak már korábban is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Ukrajna kezd kifogyni a harcokhoz szükséges utánpótlásból. Az ukrán hadsereg szerint komoly hiány van alapvető lőszerekből, az amerikaiak becslése szerint pedig az egy éve tartó háborúban több mint 100 ezer ukrán katona vesztette életét. A veszteségek nagy része Bahmut városához köthető, ahol mind az ukrán, mind az orosz oldalon rengeteg katona esett el.

Az amerikai védelmi miniszter a hét elején Jordániában úgy fogalmazott, hogy a város bevétele „sokkal inkább szimbolikus, mintsem stratégiai vagy műveleti jelentőséggel bír.

Politico úgy tudja, az amerikai tisztségviselők ehelyett most inkább arra koncentrálnak, hogy felkészítsék Ukrajnát egy nagy tavaszi offenzívára, ami értesüléseik szerint májusban kezdődhet meg.

Ehhez több száz nyugati harckocsi és páncélozott jármű már úton van Ukrajnába, köztük olyanok is, melyek hidak építésével lehetővé teszik a csapatok számára a folyókon való átkelést. Az Egyesült Államok és az európai partnerek hatalmas mennyiségű lőszert is szállítanak.

Ez lehetővé teszi majd az ukrán vezetés számára, hogy a jövőben különféle lehetőségeket dolgozzon ki és hajtson végre, mellyel elérheti céljait és sikeresen lezárja ezt a háborút” – mondta Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

Zárt ajtók mögött az amerikaiak – írja a Politico cikke – arra próbálják rávenni Kijevet, hogy próbáljon takarékoskodni a tüzérségi lövedékekkel. A helyzet különösen aggasztó Bahmutban, ahol mindkét oldal rendkívüli módon pazarolja a lőszert.

„Néhányan a Pentagonban úgy gondolják, hogy túl gyorsan elégetik a lőszert” – mondta Ben Hodges nyugalmazott altábornagy, az amerikai hadsereg európai erőinek korábbi parancsnoka. Szerinte ez ugyanakkor megbocsátható, hiszen hatalmas harcot vívnak az országuk túléléséért egy olyan ellenséggel szemben, amelynek hatalmas előnye van a tüzérségi lőszerek terén”. Azt is hozzáteszi a cikk, hogy Oroszország még ennél is súlyosabb hadianyag- és emberhiányban szenved, egységei rosszul felszereltek és motiválatlanok.

Politico cikke szerint Ukrajna még nem határozta el, milyen stratégia mentén hajtja végre az offenzívát. Az egyik szerint Herszonon át délre, a Krím felé fordulna, a másik szerint előbb keletre nyomulna, azután fordulna dél felé, elvágva így az orosz szárazföldi összeköttetést a Krím felé. Szakértők szerint ez utóbbi a valószerűbb, mivel az elsőhöz nincs megfelelő embere Ukrajnának, és Oroszország már beásta magát a Dnyipro folyó túloldalán.

Bár F-16-os vadászgépeket az USA nem akar küldeni Ukrajnának, az amerikaiak dolgoznak azon, hogy más módon erősítsék az ukrán légvédelmet, például fejlettebb levegő-levegő rakétákkal látva el az ukrán MIG-29-eseket, és felmérik az ukrán pilóták képességeit. És ha AMRAAM rakétákkal tudják felszerelni a MIG-eket, akkor az ukrán vadászpilóták nagyobb hatékonysággal tudnának orosz rakétákat kilőni.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük