Szanfranszikszó. Lenyúlt egy 70 000 forint értékű Bichon Bolognese fajtájú, microchippel ellátott dzsukelt. Helló bazmegye

Microchip buktatta le az értékes kutyát megtaláló férfit

 

A Szikszói Járási Ügyészség jogtalan elsajátítás vétsége miatt emelt vádat egy férfival szemben. A vád szerint a vádlott 2021.május hó utolsó napjaiban – pontosabban már meg nem állapítható időpontban – Szikszón, a Vásártér Vasútállomás területén megtalálta és magához vette egy szikszói nő tulajdonát képező és a sértett ingatlanának udvaráról aznap elkóborolt 70 000 forint értékű Bichon Bolognese fajtájú, microchippel ellátott szuka kutyát. A vádlott ezt követően semmit nem tett annak érdekében, hogy a kutya tulajdonosát felkutassa és neki az állatot visszajuttassa, illetve a találás helye szerint illetékes jegyzőnek a találástól számított nyolc napon belül átadja. A vádlott a kutyát az aszalói lakására vitte, majd egy hét elteltével azt, mint a sajátját 5 000 forintért értékesítette egy szintén aszalói férfinak, aki nem tudott arról, hogy az állat bűncselekmény elkövetése útján került a vádlotthoz. Innen az állat az azt megvásárló férfi lányához Komoróra került. 2022. március 30-án a kutyát Kisvárdán állatorvoshoz vitték, ahol ellátása során a microchip alapján a  tulajdonosát azonosították, utóbb pedig az állatot a sértettnek visszaadták.

A eljárás tárgyát képező bűncselekményt a Btk. 3 hónaptól 1 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Mivel a büntetési tétel alsó határa az 1 év szabadságvesztést nem éri el, az ügyészség – a törvény vonatkozó rendelkezése alapján  – a vádlottal szemben szabadságvesztés helyett, pénzbüntetés kiszabását és vagyonelkobzás alkalmazását indítványozta a bíróságnak.