Rendőröket és ügyvédeket ítéltek el, mert rendőrségi adatokkal kereskedtek

A Győri Törvényszék Katonai Tanácsa végrehajtandó, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt több volt hivatásos rendőrt, valamint több ügyvédet és azok ügyfeleit hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt – közölte a Fővárosi Főügyészség kedden. Az első fokon meghozott ítélet nem jogerős, az ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek

A vádiratban összesen 13 vádlott szerepelt: 5 rendőr, 2 ügyvéd és 6 civil, közülük egy civil az eljárás során elhalálozott – olvasható a közleményben.

A rendőr vádlottak közül négyet 2-4 év közötti tartamú letöltendő börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítéltek, az ötödik pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ügyvéd vádlottakat a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre ítélte. Az ügy civil vádlottjai felfüggesztett börtönbüntetést, illetve megrovást kaptak.

A vádirat szerint az ügy egyik fő vádlottja az elkövetés idején az egyik kerületi rendőrkapitányságon volt rendőr alezredes. Ő 2012-2013-ban alkalmanként pár százezer forintért budapesti ügyvéd ismerőseinek, illetve azok ügyfeleinek szolgáltatott ki adatokat rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból. Volt olyan eset is, hogy a pénzért magáncélú felderítő tevékenységet is végzett a megbízóinak. Ennek keretében – egy vádlott-társával együtt – „a teljes körű adatellenőrzésen túl a célszemélyeket lakcímükön megfigyelte, róluk környezettanulmányt végzett, és mindezt dokumentálta. A célszemélyek többek között a megbízók volt házastársai vagy üzleti ellenfelei voltak” – közölte az ügyészség.

Egy másik esetben a vádlott rendőrtiszt a bűnüldöző hatóságok látókörébe került ismerősének rendszeres fizetség ellenében információkat és szakmai tanácsokat adott, valamint egy esetben segédkezett neki egy hamis tartalmú feljelentés megszövegezésében. A feljelentés alapján indult büntetőeljárásban három ember alaptalanul került letartóztatásba.

A vád szerint szintén a volt főtiszt vádlott volt az, aki egy másik rendőrrel együtt, még 2008-2009-ben egy vállalkozó előtt azt a látszatot keltette, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe, egy önkormányzati dolgozó segítségével elintézi, hogy részére az önkormányzat működési hozzájárulásokat, illetve különböző engedélyeket adjon ki. Egy másik volt hivatásos rendőr, szintén egy rendőr társa közbenjárásával, pénzért azt intézte el, hogy egy civil személy soron kívül lőfegyvertartási engedélyhez jusson – írja az esetről az MTI.