Fiatal feltűnően szép lányok tűnnek el Miskolcon, mikor a polgármester rokonának is nyoma vész

Fiatal feltűnően szép lányok tűnnek el Miskolcon, mikor a polgármester rokonának is nyoma vész, a rendőrség a legjobb nyomozópárost állítja rá az ügyre.

Az eltűnésekről fű alatt hall egy budapesti tévé riporter, aki épp próbaidőn van a bűnügyi rovatban és mindent be akar vetni, hogy ott maradhasson.

Nőként egyetlen esélye, hogy talál egy nagy sztorit, amivel bizonyíthatja rátermettségét. Ezért ő is elkezd utána járni a miskolci lányok eltűnésének. Ehhez azonban haza kellene mennie szülővárosába. De öt éve, mikor egy botrányos szakítás után elhagyta a várost, megfogadta, hogy soha többé nem megy vissza.

Ez azért meglehetősen valóságszagú… főleg, hogy a magyar közvélekedésben nagyon rossz megítélésű Borsodról beszélünk. Nyilván nem véletlen a helyszínválasztás?

Tudatos döntés volt, egyrészt szerintem a regionális krimi követelményeinek Borsod-Abaúj-Zemplén felel meg a leginkább az országban.

Itt a legjellegzetesebb, leggazdagabb a tájnyelv – lehet, hogy elfogult vagyok, de ezt büszkén vállalom, tősgyökeres borsodiként – másrészt épp azért jó egy ilyen krimi, mert meg tudja mutatni, hogy milyen valójában Borsod.

Milyenek az ott élők, hogyan gondolkodnak, hogyan élnek. Miskolc már nem, vagy nem csak „acélváros”. Ezer más is.

A Sorsod Borsod krimi erre is vállalkozik, hogy megmutassa, mennyi minden van még Miskolcon és a környéken, mennyi szépség, mennyi felfedeznivaló. Ugyanakkor nem hallgatom el a társadalmi problémákat, sőt, megpróbáltam kendőzetlenül megmutatni.

Nem úgy, ahogy egy budapesti mélygarázstól mélygarázsig közlekedő irodista látja több száz kilométerről, hanem úgy, ahogy azt a borsodiak megélik.

Ahogyan azt mondjuk te is megélted?

Egy Miskolc melletti kisvárosban, Felsőzsolcán nőttem fel, édesanyám pedig a nagyon hátrányos Kegyetlen térségben él.

Minden évben szervezek gyűjtést az ott élő gyerekeknek, nehéz sorsú családoknak.

De, ami csodálatos, hogy a Borsodiakban a nehézségek ellenére is van egy nagyon erős identitástudat. Ezt nem csak egy DVTK meccsen lehet tetten érni.

Ha meghallod, hogy valaki csősztökkel köszön, mosolyogsz és megdobban a szíved, bárhol vagy a világban. A Sorsod Borsod egy helyi szólás, amit mindenki ismer, aki a megyében nőtt fel. Egy életérzés. Hogy mit jelent, remélem, a regény végére kiderül az olvasó számára is.

Minden író beleteszi valahogy önmagát a könyvébe, egy kriminél vajon ez a főhős vagy egy áldozat?

Sokat gondolkodtam ezen, már írás közben is. Átéltem a szereplők érzéseit, volt, akit annyira megszerettem, hogy inkább visszahoztam az életbe. Arra jutottam, hogy mindegyik szereplőben benne vagyok, de természetesen egyik sem én vagyok.https://noivalto.hu/az-en-tortenetem/krimi-sorsod-borsod/