Skip to content

Amerikából. Megkapta az utolsó figyelmeztetést az Orbán-kormány

Amerikából. Megkapta az utolsó figyelmeztetést az Orbán-kormány

A korábbi külügyminiszter és amerikai nagykövet szerint azok a mondatok, amelyek magyar részről elhangzanak Amerikáról, szövetségessel szemben elfogadhatatlanok.

„Most, hogy a szomszédban háború dúl, itt az ideje, hogy egységesen és határozottan fellépjünk Putyin agressziójával szemben és kiálljunk a transzatlanti értékek mellett” – írta Twitteren David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, aki Antony Blinken amerikai külügyminiszterével is egyeztetett személyesen a magyar-amerikai kapcsolatokról.

David Pressman

a szövetségesi kapcsolatok legújabb fejleményeit – köztük „a magas rangú magyar tisztviselők egyedülállóan Amerika-ellenes retorikáját és a magyar kormány által ellenőrzött médiában elterjedt Amerika-ellenes retorikát” – Antony Blinken külügyminiszterrel a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának magas rangú tisztviselőivel és a szenátusának kétpárti vezetésével vitatta meg.

Egészen megdöbbentőnek nevezte a történteket a Klubrádióban Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszter és amerikai nagykövet. Azt mondta, a magyar társadalom nagy többsége a rendszerváltozás előtt szovjetellenes és erősen Amerika-barát volt, és ez azután is megmaradt, sikerült is erős és tisztességes szövetségest találni a NATO-tagsággal. Kedvező helyzetbe jutott az ország az EU és a NATO által, minden lehetőségünk megvan, amellyel a szomszédaink, sorstársaink jól is élnek, mi mégis „kitáncolóban vagyunk” ebből – tette hozzá.

Szerinte megrázó, amire az amerikai nagykövet utal, utolsó figyelmeztetésnek tekinthető. Jelenleg még formálisan szövetségesek vagyunk, de azok a mondatok, amelyek magyar részről elhangzanak Amerikáról, szövetségessel szemben elfogadhatatlanok. Miközben a háborút indító agresszor Oroszországgal vagy akár Kínával szemben nincsenek ilyen kritikák – jegyezte meg. „Nem tudom, hogy ez az utolsó figyelmeztetés hatni fog-e. Meghallani meghallják, az a kérdés, megértik-e, hogy mit jelent” – fogalmazott.https://hvg.hu/itthon/20230311_Jeszenszky_Geza_Utolso_figyelmeztetest_kapott_Amerikabol_az_Orbankormany



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



8 Comments

  1. Névtelen
    2023.03.12. 09:12

    Basszus! Csak akad majd egy „nagy hazafi,” aki bemószerolja főnökénél a nagykövetet.

    INDEX:

    „A 21365 levél között több tucat olyan is van, amiben a magyar politikáról, vonatkozásokról esik szó, de a Válasz szerint ez egy olyan, amiben

    a hazai liberálisok közvetlenül az amerikai kormányzatnál jelentgetik fel az aktuális magyar vezetést.
    😡😡😡

    A levelet Fischer Iván karmester írta a Clinton család ügyvédjének, Vernon Jordannek, hogy adja tovább az éppen Magyarországra készülődő akkori külügyminiszternek.

    A levél a Válasz elképzeléseinek és várakozásainak megfelel, és arról szól, hogy Orbán Viktor éppen lebontani készül a demokráciát, és az emberi jogokat, a szólásszabadságot nélkülöző rendszert épít ki. Fischer úgy tűnik, nem bízott meg az akkori nagykövetben, Eleni Kounalakisban, akit Orbánhoz közelállónak fest le, és szerinte nem ad teljes képet az itthoni történésekről.,..”

  2. Névtelen
    2023.03.12. 09:14

    „…a Klubrádióban Jeszenszky Géza…”

    Istenem! Ha, ezt Antall József látná

    2
    1
  3. Névtelen
    2023.03.12. 09:18

    megszólalt a horvátoknak fegyvert szállító?

    „Drága Bolgár úr!” Klubrádiónak riportod adni?

    Igaz Demeter emdéefes is meggyónt a 168órás Nagy Jóskának

  4. Névtelen
    2023.03.12. 09:20

    Arról nem beszélt , hogy a brekegők
    miért táncolnak belénk?

    hatás-ellenhatás

    2
    1
  5. Névtelen
    2023.03.12. 17:36

    „Kusturica filmek főhősei szoktak ilyen arcok lenni, mint a Peti, csak ott hitelesebb a környezet, mert nem diktátornak meg külügyminiszternek vannak öltözve a legalja főszereplők, hanem végig annak is látszanak, amik: kis-közepes hatalmú bűnözők, akik atlétatrikóba és vietnámi papucsban, foghíjasan, kócosan adnak-vesznek-intéznek mindent két fingás között, és aki nem tetszik, azt megszurkálják, de végig ugyanolyan szórakoztató, kurva vicces figurák maradnak, mint a Peti”

    • Névtelen
      2023.03.13. 13:47

      ja, ja
      „A majdani puccs óta az USA dönt Ukrajna sorsáról az USA geopolitikai érdekeinek megfelően.

      Amerikai fegyverekkel, amerikai pénzzel, amerikai tanácsadókkal, amerikai politikusokkal és amerikai üzletemberekkel.

      Ehhez az ukránok csak a csatateret meg a vérüket adják, met nagyon át lettek verve az üveggyöngyökkel.”

  6. Névtelen
    2023.03.13. 13:22

    Nocsak, a guruló dollárok nem tudtak elérni egy kemény kormányváltást, most kezdődik a nyílt fenyegetőzés?
    Szövetséges??? Cseberből vederbe, ráadásul egy lyukas vederbe. Ezek azt hiszik, hogy gyarmatosították Magyarországot? Egyelőre csak a brüsszelitákat sikerült megvenni kilóra, akik most már nyíltan kettősmércét alkalmaznak, mint az usa EU51. állama. Közben meg lassan már egész Európa forrong, de persze erről igyekeznek kussolni. Ideje lenne már elzavarni anyjukba az egész korrupt drogos bandát és új alapokra helyezni ezt a jelenlegi usa-rabszolgája háborúpárti kuplerájt. 😛

    2
    1
  7. Névtelen
    2023.03.13. 13:52

    Olyan f@sza mikor az EU-ban az USA -lobbisták harcolnak az Afrika -lobbisták ellen.
    Mekkora versenyhelyzet 😁😂😀😁

    Ursula meg

    „Törvényt monda e szavakkal
    A szegény fülemilére:
    Hallja kendtek!
    Se ide nem, se oda nem
    Fütyöl a madárka, hanem
    (Jobb felől üt) nekem fütyöl,
    (Bal felől üt) s nekem fütyöl:
    Elmehetnek.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük