Skip to content

A Miskolci Egyetemen tanított a Schadl ügy kulcsfigurája

A Miskolci Egyetemen tanított a Schadl ügy kulcsfigurája

Irodalomtörténész jogi kulcsszerepben

P. Bélát 2015-ben nevezte ki Trócsányi László az újjászervezett végrehajtói kar hivatalának élére, így az akkori szabályozás szerint a miniszter lett a munkáltatója.

Magas beosztás, főleg ahhoz képest, hogy P. ügyvédi, bankjogászi és végrehajtói képesítése ellenére inkább irodalomtörténészi tevékenységével bukkant fel időről időre a nyilvánosságban.

Ráadásul P. kimondottan kényes területen került kulcspozícióba. Miután a kormány megelégelte a devizahiteles botrányokat és a luxusban fürdő végrehajtókról szóló híradásokat, 2014-ben szembefordult az akkor még kamaraként működő végrehajtók vezetésével. Ez odáig fajult, hogy 2015-ben megszüntették az egész kamarát, és létrehozták a végrehajtói kart. Megtisztulást és minőségi váltást hirdettek, jogi végzettség nélkül többé senki sem válhatott végrehajtóvá.

Ebben a konfliktusos térben idegennek tűnik P. karaktere, aki évtizedek óta a népi mozgalom 20. századi történetével foglalkozik, írt többek közt Szabó Dezsőről és Bibó Istvánról, sokat publikált konzervatív értelmiségi folyóiratokban, mint a Hitelben, a Bárkában vagy a Magyar Szemlében.

Titkára a Nagy Gáspár Alapítványnak, és tagja a Lezsák Sándor-féle Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumának is. Utóbbi honlapján azt írják, részt vett az 1987-88-as lakiteleki találkozókon, és a rendszerváltás idején aktív volt az MDF körüli népi-nemzeti körben.

Életrajza szerint korábban tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, de jelenleg is oktat Pécsen, Miskolcon és az Igazságügyi Minisztérium Jogakadémiáján. A minisztérium kérdésünkre azt írta, P. valójában 2019 decembere óta nem tanít a Jogakadémián. Megkerestük a Pécsi Tudományegyetemet is, válaszuk szerint P. 2015-től 2019-ig tanított külsősként szakirányú továbbképzésben, de sosem volt az egyetem alkalmazottja. A Miskolci Egyetem is azt írta, hogy P. most nem tanít náluk.

Korábban írtuk

Balog Zoltán megáldotta a Károli új rektorát, Trócsányi Lászlót

Balog Zoltán megáldotta a Károli új rektorát, Trócsányi Lászlót

 

Mintha egy nosztaligázó kormányülést tartottak volna a budahegyvidéki református templomban szombaton: az első sorban Varga Mihály pénzügyminiszter hallgatta Gulyás Gergely miniszter beszédét, az igehirdetést Balog Zoltán volt miniszter szolgáltatta, és ő is áldotta meg Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert, a Fidesz EP-képviselőjét.

Valójában ez persze nem politikai rendezvény volt, hanem egy autonóm egyetem új rektorának beiktatása. Balog Zoltán mint a Károli Gáspár Református Egyetemet fenntartó egyház vezetője vett részt a szertartáson, a korábban uniós biztosi pozícióra pályázó, de ott elbukó, később potenciális köztársasági elnökként emlegetett Trócsányi pedig maga az új rektor.

 Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Gulyás Gergely kifejtette, hogy a kvóták, a tabuk, a politikai korrektség nem segítik, hanem korlátozzák, hogy a tudomány eredményre juthasson. A felsőoktatási intézmények feladata, hogy megóvják vagy megteremtsék a „szabad, de nem gyökértelen gondolkodás kereteit” – vélekedett a tárcavezető.

Gulyás mintha arra utalt volna, hogy eddig nem minden smakkolt a Károlival, de most már rend lesz: az MTI tudósítása szerint azt mondta, Trócsányi László rektorságával új korszak kezdődik az egyetem életében, olyan korszak, ahol „az emberi minőség és a tudományos színvonal tekintetében nem köttetnek kompromisszumok”, olyan korszak, amely a református egyetemi oktatás színvonalával és az egyetemen végzettek segítségével megerősíti a református egyházat és közéletet.

Fotó: Archív. Schadl György és Trócsányi a Miskolci Egyetemen. 


               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2023.03.11. 11:01

    https://uploads.disquscdn.com/images/7b71275cd118aa489fd4c0565d7a7b2359945ae74d4ba2ff4e615626f3375ffe.gif?w=800&h=1000

  2. Névtelen
    2023.03.11. 17:49

    Ott mindenki taníthatott, aki nem volt „túlképzett”.
    Visszavettek olyat is, akit két egyetemen is elégtelenre minősítettek a diákok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük