Skip to content

A rendőrök pirotechnikai eszközöket, késeket és kábítószert is találtak német sajtóbeszámolók szerint. Kovács Zoltán államtitkár magyarellenességet lát az eset mögött

A rendőrök pirotechnikai eszközöket, késeket és kábítószert is találtak német sajtóbeszámolók szerint. Kovács Zoltán államtitkár magyarellenességet lát az eset mögött

Megállították a Fradi-drukkerek vonatát Németországban, 500 rendőr vizsgálta át a szerelvényt

A rendőrök pirotechnikai eszközöket, késeket és kábítószert is találtak német sajtóbeszámolók szerint. Kovács Zoltán államtitkár magyarellenességet lát az eset mögött.

Szerda este nagyjából ezer szurkoló indult vonattal a németországi Leverkusenbe, ahol a csütörtök este a Ferencváros a Bayer Leverkusen otthonában játszik majd a labdarúgó-Európa-liga nyolcaddöntőjében. A vonat Szlovákián és Csehországon keresztül érkezett meg Németországba. Azért nem Ausztria felől, mert az osztrák hatóságok már korábban jelezték, hogy nem engedik át.

A szerelvényt csütörtök reggel megállították Bad Schandau állomásnál, ahol a Sächsische.de szerint félezer szövetségi rendőr vizsgálta át a vonatot és az utasokat. A lap úgy fogalmaz: a Ferencváros szurkolói időnként szélsőségesen agresszívak és erőszakosak. Azt is megemlítették, hogy a drukkerek, amikor a vonat elhagyta a Keleti pályaudvart, számos pirotechnikai eszközt gyújtottak meg.

© MTI / Koszticsák Szilárd

A cikk szerint a nagyjából másfél órán át tartó nagyszabású rendőri akció fő célja az volt, hogy kiszűrjék a veszélyes eszközöket. Ennek érdekében az egyenruhások több száz ember poggyászát és a vagonokat is átkutatták, füstfáklyákat, füstbombákat, tiltott késeket és kábítószert is találtak „mérsékelt mennyiségben”.

A rendőri intézkedésről az Ultrasliberi Hungaria szurkolói csoport egy fotót is megosztott, amelyet később közzétett a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is. Kovács Zoltán azt írta: „Szórakoztok velem: a német rendőrség két órára feltartóztatta a Ferencváros szurkolóit szállító vonatot. Azt mondják, a vonat »veszélyt jelent Németországra«. És még a nyugati »barátaink« mernek leckéztetni minket »demokráciából« és »jogállamiságból«”.

A szurkolói vonat ügye a Kormányinfón is szóba került. A történtekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: óvatos a hírek azonnali kommentálásával, mert biztonsági okokra hivatkozással személyeket, vonatokat van lehetőség átvizsgálni.

„Bízunk abban, hogy a szabályokat a német hatóságok is betartják”, de indokolt a kérdés, mert vannak rossz tapasztalataink: magyarellenes fellépést tanúsítottak magyar szurkolókkal szemben két éve – mondta a miniszter, utalva vélhetően a 2021-es Európa-bajnokság Magyarország–Németország-meccsére. Ennek idején több magyar ultrát is lekapcsoltak a német hatóságok, többek ellen vádat is emeltek egyebek mellett alkotmányellenes szervezetek szimbólumainak használata (náci karlendítés és szimbólum), illetve jegyhamisítás miatt.

Gulyás úgy folytatta: remélik, hogy most ilyesmiről nincs szó, de a külügyet nem érte készületlenük, hogy ilyen helyzetek előfordulhatnak. Éppen ezért hét konzul segíti a Leverkusenbe utazó magyarokat. „Bízunk abban, hogy továbbra is a fair play szellemében lehet lebonyolítani a sportrendezvényeket, és ez vonatkozik a szurkolókra is” – fűzte hozzá a miniszter.

Az Index azt írta, hogy a késés miatt a vonaton utazó szurkolók versenyt futnak az idővel, hogy odaérjenek a házigazda stadionjába a 18 óra 45 perces kezdésre.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2023.03.09. 17:14

    Jópofa, mikor egy tőről metszett zsidesz magyarellenességről beszél. 😀

    4
    2
    • Névtelen
      2023.03.09. 21:51

      Ők a magyarok, akik Romániával elfoglalták a várakat is.

  2. zp
    2023.03.09. 22:51

    Kovács egy NER idióta.
    Arról nem beszél ami náluk t találtak.
    (Ezekkel a tárgyakkal „kötelező” szurkolni a Fradinál.)
    Magyarországon is így kéne fellépni
    a gátlástalan Fradistákkal szemben.

    5
    1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük