Megannyi vadregényes szurdok, csodálatos völgy várja a túrázókat Magyarországon

25 lenyűgöző völgy és szurdok, amit feltétlenül keress fel

Megannyi vadregényes szurdok, csodálatos völgy várja a túrázókat Magyarországon.

Többnyire nyáron keresik fel a természet kedvelők e helyeket, mikor a magas sziklafalak, a buja növényzet kellemes árnyékot ad, a szurdokok mélyén csordogáló patak hűsítő vize pedig felfrissíti a megfáradt vándort.

Pedig télen és tavasszal is megéri felkeresni hazánk szurdokait és völgyeit, hiszen ilyenkor teljesen más arcukat mutatják.

Először is tisztázzuk mit is jelent a szurdok és a völgy, van-e közöttük különbség. Az értelmező szótár szerint a völgy nem más, mint két vagy több hegy, magaslat között levő mélyedés, alacsony(abb) fekvésű terület. A szurdok pedig egy meredek falú keskeny, mély völgy, amelyet rendszerint víz vájt ki.

Ezúttal 25 vadregényes helyszínt ajánlunk, melynek izgalmas ösvényeit, olykor nehezebben járható szakaszait érdemes meghódítani.

Ördög-árok szurdok

fotó: Horváth Dóra | Csodálatos Magyarország

A Bakony egyik legvadregényesebb és legvarázslatosabb szurdokvölgye az Ördög-árok, amely mintegy 2,5 kilométer hosszú. Egyetlen szépséghibája, hogy a kis patak amely kialakította szárazabb időszakokban gyorsan kiszárad. Nagyjából a szurdok közepét ékesíti az Ördög-gát nevű képződmény. A völgy itt két hatalmas sziklafal között beszűkül, ezek között pedig egy óriási, fentről leszakadt sziklatömb zárja el a víz útját. A szurdokot övező sziklafalakban több kisebb-nagyobb barlang és sziklaüreg is található. A turistaút a patak sziklás medrében vezet végig, ezért egy picit nehezebben járható.

Megközelítése:
Dudar felől a Piros sáv jelzésen, Bakonyoszlopról a Piros +, Nagyesztergárról a Zöld és a Piros sáv jelzésű turistaútvonalon, Géza-háza felől a P+, majd a Z jelzésen közelíthető meg. Cseszneken, a Suttony megállótól a Z jelzésen kell elindulni, majd arról balra, a P+ jelen keresztül felkapaszkodni, onnan a P jelzések vezetnek a szurdokig. A cseszneki vendéglő buszmegállótól a P, majd a P+ jelzésen kell haladni.

Honti szakadék

fotó: Nógrádikum

Hont, Nógrád vármegye legnyugatibb települése, csodálatos természeti és táji adottságokkal rendelkezik, kiemelt látnivalója a szurdokvölgy, avagy a Honti szakadék, melyet a benne csordogáló Zátori-patak alakított ki. A vízfolyás egykor a völgy felső szakaszánál nyugat felé fordult, hogy a Parassapuszta irányába tartó völgyön keresztül érje el az Ipolyt. Azonban az 1700-as évek végén egy hirtelen jött, hatalmas zápor nyomán olyan erővel száguldott le a patak, hogy áttörte, kimosta a kevésbé ellenálló – és már korábban is ostromolt – kőzeteket. Ezzel rövidebb utat nyitott magának az Ipoly felé. A felszínformálódás természetesen nem áll meg, így napjainkban is tart.

Megközelítése:
Hont határában elhaladó 2-es útról érhető el, ahonnan csupán pár száz métert kell gyalogolni a tanösvényen, hogy beérjünk a híres „szakadásba”.

Remete-szurdokhttps://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/itthon/25-lenyugozo-volgy-es-szurdok-amit-feltetlenul-keress-fel/?fbclid=IwAR0smC5YUMBortGMa8XhH8yshmmvTpTKNilXNSv2KLRwRVGLUmqsCVFBpa4