Skip to content

Dr. Kaló Emil orvos írásaiból válogat a Privát félmúlt kiadványsorozat új kötete

Dr. Kaló Emil orvos írásaiból válogat a Privát félmúlt kiadványsorozat új kötete

– Hetven éves volt, amikor abbahagyta a munkát – mesélte a lánya. – Mindig szeretett valamilyen értelmes tevékenységet keresni, találni magának, így volt ez a nyugdíjas éveiben is. Sokat kirándultak, utaztak, rengeteget olvasott, és ekkor kezdett bele az írásba is. Nagyon sokat írt. A Facebook-bejegyzései olyanok voltak, mintha blogot írna, sok mindent feljegyzett a családjáról, utazásaikról, és orvoslással kapcsolatos élményeiről,  őszintén mondta el véleményét az egészségügyről, írt hitvallásáról, meglátásáról, személyes gondolatairól. Unokája tanította meg a számítógép, a klaviatúra használatára, és arra, hogy hogyan lehet képet csatolni az írásaihoz.

A szerteágazó bejegyzésekből az orvoslással kapcsolatos írásokat válogatták ki a kötet szerkesztői. Ezekből a rövid bejegyzésekből áll a kiadvány első része, a másodikban a család (felesége, aki a Földes gimnázium tanára volt, két gyermeke, Ágnes és Zoltán, valamint Dr. Kaló Emil bátyja, Tibor) emlékezései mellett Iván Tamás, valamint Szunyogh László barátok sorai olvashatók. Dr. Kaló Emil egyébként a Földes Ferenc Gimnázium Öregdiák Egyesület tiszteletbeli elnöke és Csokvaomány díszpolgára is volt.

Izgalmas képek

A könyvecskét olvasgatva izgalmas kép rajzolódik ki az orvosról, mint emberről. Kiderül az is, hogy miért választotta a család és a szerkesztők a könyv címéül „Az öreg halász és az orvos”-t. ,,Középiskolás koromban olvastam először Az öreg halász és a tengert. Nem értettem. Orvosként aztán a mondanivalóját magamévá tettem. Lényege: az embert el lehet pusztítani, de legyőzni soha.”, írta ugyanis bejegyzésében egy helyen.

Azt is megfogalmazza soraiban, hogy miért is ír. ,,Célom csak annyi, hogy az egészségügyi dolgozókról – joggal avagy jogtalanul – kialakult negatív társadalmi megítélést árnyaljam. Lehet, hogy nem sikerül, de legalább megpróbálom.”  Történeteket mesél, de mindig úgy, hogy az orvosi titok megmaradjon, az egyes esetekből levonja a tanulságot. Mesél hirtelen halálról, életről, kollégákról, hálapénzről, orvosi közszereplésről, igazságszolgáltatásról, vagy épp arról, hogy mibe törött bele a bicskája.

Egyfajta paraszolvencia

Dr. Kaló Ágnest, a lányát a saját, kiadványba válogatott kedvenc történetéről faggattuk.

– Abban én is szerepelek – árulta el. Az írás a „hálapénzről”, és egy férfiről szól, akinek a főorvos többszöri újraélesztéssel mentette meg az életét. Íme a történet vége Dr. Kaló Emil saját soraival:

Több év telt el. A Zsóry fürdőben voltunk a családommal. Akkoriban nyílt meg a hullámmedence. A gyerekekkel egymást nyomdostuk a vízbe. A lányomat hátulról vízbe nyomva hatalmas pofont kaptam egy ismeretlen férfitól. Aztán ő terült el egy jobbhorgot követően. Azt egy középkorú férfitól kapta. Közben kiderült, hogy hátulról én nem a lányomat, hanem a pofont adó férfi barátnőjét nyomtam víz alá. Aki pedig engem megvédett, kérdezte: Nem ismer meg, adjunktus úr? Én vagyok a kovács, akit életében a legtöbbször élesztett újra! Örülök, hogy segíthettem. Ez is paraszolvencia volt. Életemben az egyik legemlékezetesebb.

Korában írtuk

Kaló Emil kardiológus-főorvos és Hevesi Attila egyetemi professzor is felszólalt a Földes tüntetésen

Kaló Emil kardiológus-főorvos és Hevesi Attila egyetemi professzor is felszólalt a Földes tüntetésen

A demonstrációra már fél öttől gyülekeztek,  zömében öreg és jelenlegi diákok jelentek meg, a szervezők állítása szerint politikamentes és civilszervezésű megmozduláson a miskolci és a megyei MSZP szervezet szinte mindegyik politikusa képviseltette magát.

 

A rendezvényen először Nagy-Korsa Judit tanár-újságíró, a rendezvény moderátora szólalt fel, aki úgy fogalmazott, a megjelentek azért gyűltek össze a Városháza előtt, hogy kikényszerítsék Miskolc város közgyűléséből a döntést a Földessel kapcsolatban, vagyis válasszanak igazgatót a gimnázium élére – ne hagyják meg ezt a döntést az új fenntartónak – és az igazgató az intézményt 15 éve irányító Veres Pál legyen. Mint mondta, kérésüket több szervezet, egyebek mellett a Bolyai János Matematikai Társaság, a Gimnáziumok Országos Szövetsége is támogatta.

Fórizs Antal, az öregdiák egyesület közleményét olvasta fel, melyben úgy fogalmaztak, a szervezetük egyöntetűen Veres Pált támogatja, erre a feladatra az elmúlt évek munkája alapján tökéletesen alkalmasnak tartja – és mint írták is, más jelölt nem is bizonyult erre a feladatra alkalmasnak. Az öregdiákok szerint – többek között a fenti okok miatt is – a grémiumnak kötelessége is kinevezni Veres Pált a Földes igazgatójának.

Hangsúlyozta, méltatlannak tartják az oktatási bizottság döntését, a pályáztatási eljárás egészét mindkét pályázóval szemben. Ismét aggodalmát fejezte ki, hogy ez a kérdés politikai pártok küzdelmének terepévé válik, válhat.

A rendezvényen a Földest és Veres Pált méltatva szólalt még fel egyebek mellett a gimnázium szülői munkaközösségének képviselője, Kaló Emil kardiológus-főorvos és Hevesi Attila egyetemi professzor is-írja az önkormányzat portálja a minap.hu



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük