Betondzsungel a domb tetején, ez az avasi lakótelep. Éppen 50 éve kezdték építeni

https://hvg.hu/elet/20170127_Hipnotikus_video_igy_meg_biztosan_nem_latta_a_miskolci_panelrengetegetÉppen ötven éve, 1973-ban kezdték építeni a lakótelepet az Avason. Ez volt az első ütem, amit aztán további kettő követett. A lakótelep a mai formáját 1985-re érte el.

A legenda szerint először Felsőzsolca mellé tervezték a lakótelepet. Oda, ahol most a bevásárlóközpont van – mondta. Aztán a város egy fontos embere Miskolc felé utazván meglátta az Avas dombját, és úgy gondolta, milyen izgalmas lenne, ha a város felé vonatozók hatalmas lakótelepet látnának. – Persze, ez csak szóbeszéd, de tény, hogy annak a bizonyos miskolci elöljárónak végül igaza lett: valóban a magas házak az elsők, amiket észreveszünk a város felé haladva.

Az 1966-ban készült terv Forrás. miskolcadhatott.hu blog

Nagy Attila hangsúlyozta, mivel nem építész, nem szeretné ezzel a szemmel megítélni a lakótelep létjogosultságát, de érdekli, és szívesen kutat a témában. Az említett blogbejegyzésben egy meg nem valósult fejlesztésről ír. Egy a 60-as években készült tervről az Avas beépítésére, ami egészen izgalmas.

– Amikor a terv képi anyagát nézegettem, azt hittem, csak áprilisi tréfa – mesélte. – Aztán, amikor utánanéztem a korszak építészeti szaklapjaiban, megtaláltam az Avas beépítésére vonatkozó látványterveket, kiderült, nagyon is komoly. A pályázatra egyébként 8 kollektíva anyaga érkezett, tehát ennyiféle építészeti elképzelés volt arra, hogy hogyan lehetne az ebben korszakban – leginkább a kohászat munkaerő-igényéből adódó  – demográfiai bummot kezelni. Ma bő 50 év távlatából futurisztikusnak tűnnek az elképzelések.

Extra magas házak

A terv egy 1966-ban kiírt tervpályázatra született, Nagy Attila pedig az 1967-es, Városépítés néven kiadott folyóiratban találta meg Heckenast Péter írását, amely részletesen összegzi a tervpályázatra beérkezett műveket. Az Ybl-díjas építész – aki többek között a Kilián-Dél lakótelepet is tervezte – fontosnak tartotta, hogy egy lakótelep élhető legyen, tele zöld felületekkel. A tervek extra magas házakban gondolkodtak, van köztük 15-20, sőt két 30 emeletes is, valamint egy piramisban, ami a lakótelep közepére tervezett közintézmény-központ volt.

Nagy Attilától megtudtuk, a tervet a következő 10 évben annyiszor kellett módosítani, hogy tulajdonképpen semmi nem valósult meg a Heckenast Péter által megálmodottakból. Az 1976-os főépítészi beszámolók pedig már arról árulkodtak, hogy a korábbi tervpályázathoz képest milyen változtatásokat eszközölnek az építkezésnél. Az eredményt – fél évszázad távlatából – pedig jól ismerjük.