Segíthetne legalább százezer magyar beteg kínjain a kannabisz, az EU-ban egyedüliként továbbra is tiltja a használatát

A Debreceni Egyetem szociológusai arra is rámutattak, hogy a hatalom viszonylag könnyen megtehetné, hogy gondoskodjon a legkirekesztettebb társadalmi csoportokról, de ehelyett igyekszik megbélyegezni és szembefordítani őket egymással.

Ahogy az orvosi marihuána kérdésében is makacsul különutas a magyar kormány: hiába segíthetne legalább százezer magyar beteg kínjain a kannabisz, az EU-ban egyedüliként továbbra is tiltja a használatát.

OKTATÁS

Miközben a közoktatás általános válságban van Magyarországon, az alternatív módszerek egyre nagyobb figyelmet kapnak: megjelent például A felszabadítás pedagógiája – A kritikai pedagógia elmélete és gyakorlata című szöveggyűjtemény, amely a társadalomépítő oktatásfilozófia módszerét mutatja be, elnyomottaknak és elnyomóknak egyaránt. De nemcsak tanítási módszerekkel lehetne javítani az elavult oktatási rendszeren. Friss kutatások rámutattak például arra, hogy az LMBTQ-szervezetek jelenléte az iskolákban csökkentheti az érintett diákok depresszióra való hajlamát, illetve hogy a korai órakezdés rontja az egyetemi hallgatók iskolai teljesítményét.

ERC

Az európai kutatóknak 2007-ben alapított Európai Kutatási Tanács (ERC) grantjei jelentik a legrangosabb elismerést és a legnagyobb lehetőséget arra, hogy végigvigyék kutatásaikat.

Az elmúlt 16 évben mintegy 124 millió eurónyi támogatást nyertek el magyar kutatók, de amellett, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) elüldözése óta Ausztriát gazdagítják az egyetem kutatói által elnyert grantek, most a politikailag vezérelt egyetemi kuratóriumok miatt kirobbant botrány is hátráltathatja a magyar pályázatokat.

HÁBORÚ

Egy éve annak, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, és Vlagyimir Putyin egyre kevesebb szállal kötődik a nyugati világrendhez: az orosz elnök évértékelőjében jelentette be, hogy felfüggeszti részvételét az Új START egyezményben, amely az Egyesült Államok és Oroszország között korlátozta a nukleáris fegyverkezést. Hogy ennek milyen hatása lehet a globális atomarzenálra, azt külön cikkben foglaltuk össze.

Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő történész az ukrajnai invázió kezdete óta aktívan követi és kommentálja a háború történéseit, de hamarosan annak előzményeiről jelenik meg kötete, Putyin háborúja címmel. A könyv egy fejezetét elsőként mutattuk be a Qubiten.

VÍZ

A magyar vízvezeték-hálózat fejlesztésével az illetékes minisztériumnak, hivataloknak, bizottságoknak és vállalatoknak illene foglalkozni, ehelyett most a civilekből álló Víz Koalíció tárta fel, hogy a hazai ivóvízellátó rendszerek 56 százaléka túlnyomóan kockázatos állapotú, az átlagos hálózati vízveszteség 21 százalék (de van, ahol az ivóvíz 60 százaléka eltűnik a rendszerből), és mintegy 1000-3000 milliárd forint hiányzik a közműveknél ahhoz, hogy számmotevő javulást lehessen elérni.

ERDŐ

Az elmúlt évek egyik legközönségbarátabb tudományos elmélete, hogy az erdők fái a gyökereiket összekötő gombafonal-hálózaton keresztül kommunikálnak egymással – ezt a népszerűséget jelezte A fák titkos élete című könyv elképesztő sikere is.

Erre a szimbiózisra tényleg vannak bizonyítékok, de egy friss kutatás rámutatott, hogy ezeket a szakirodalom is hajlamos felnagyítani, és érdemes lenne megvárni a megfelelő, terepen végzett vizsgálatok eredményét, mielőtt ténynek vesszük, hogy a fák valóban beszélgetnek egymással.

ŐSGALAXIS

A James Webb űrtávcső 2022 egyik kedvenc témája volt a tudományok iránt érdeklődők körében, de az ígéretek szerint idén még nagyobb fokozatra kapcsol az univerzum felderítésében. Szuperlátványos űrfotók helyett most azonban az elsődleges kutatási céljaira koncentrál: a közel 14 milliárd évvel ezelőtti ősrobbanástól számítva 500-700 millió évvel később kialakult galaxisokat talált, amelyek segíthetnek feltárni a korai galaxisfejlődés rejtélyeit.

ZANZA

Végezetül néhány egyéb, nem kevésbé izgalmas tudományos megfejtés és rádöbbenés az elmúlt napok terméséből:

Zárjuk sorainkat, ennyi fért ebbe a borongós, szomorú évfordulós hétbe. Jó olvasást kívánunk!

Qubit

Szeretem a Qubitot, segítem a munkátokat!