RENDÜLETLENÜL TERJED A NETEN, DE NEM IGAZ, HOGY AZ EU MIATT „TITOKBAN” ROVAROK KERÜLHETNEK AZ ÉLELMISZEREKBE
TO GO WITH AFP STORY BY SIMON STURDEE - This picture taken on January 7, 2016 in Vienna shows salted mealworms as snack from the "Hive, a machine to produce edible mealworms. - Young Austrian entrepreneurs Katharina Unger and Julia Kaisinger, 25 and 28, have developed a device to breed in the comfort of your own home the protein-rich grubs of the meal beetle, to then eat. (Photo by Dieter Nagl / AFP)

A 2018-as rendelet alapján eddig az alábbi hat engedélyt adták ki, összesen négy rovarfajra és négy cégnek.

Az engedélyezett rovarokat öt évig csak a kérelmeket benyújtó cégek, illetve az általuk erre külön felhatalmazottak forgalmazhatják. Az ötéves időszak elteltével mindenki előtt megnyílik a forgalmazás lehetősége, feltéve, hogy megfelel az engedélyekben szereplő gyártási, felhasználási és jelölési követelményeknek.

Jelenleg további két rovarfajra vannak elbírálás alatt lévő kérelmek, a fekete katonalégyre és a háziméhre.

Feltételek mellett

A kiadott engedélyek magyarul is olvashatók, és részletes felhasználási feltételeket írnak elő. Az alombogárlárvák felhasználását például sokfajta élelmiszerben engedélyezték az Ynsect nevű holland gyártónak (egyebek mellett müzliszeletekben, kenyér- és zsemlefélékben, gabonapelyhekben, tésztaételekben és chipsekben), de pontosan meghatározza azt is az EU-s engedély, hogy az egyes élelmiszerekben mekkora maximális mennyiségben fordulhat elő az alombogárlárva, és ezt hogyan kell feltüntetni a csomagoláson.

Az engedély alapján az új élelmiszer kötelező megnevezést kap, amit fel kell tüntetni minden azt tartalmazó termék csomagolásán. A megnevezés ebben az esetben „Alphitobius diaperinus-lárvák (alombogárlárvák)”.

A latin mellett tehát a magyar megnevezést is kötelező feltüntetni a hozzávalók között. Ez egyébként nemcsak az engedélyből következik, hanem a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó, minden élelmiszerre érvényes EU-s szabályból is.

E szerint a kötelező tájékoztatást – így az összetevők nevét – „az élelmiszer forgalmazásának helye szerinti tagállam fogyasztói által könnyen érthető nyelven” kell megtenni.

Lapunknak a Nébih is megerősítette, hogy nem igaz, hogy a rovarokat elég lesz a latin nevükön feltüntetni az összetevők között.

Sózott lisztbogár Ausztriában Fotó: AFP/Dieter Nagl

Eddig mind a hat „rovaros” engedély előírt továbbá kötelező figyelemfelhívást az esetleges allergiás reakciókra. Az alombogárlárvákat tartalmazó ételek csomagolásán azt kell feltüntetni, hogy „az összetevő allergiás reakciókat válthat ki azon fogyasztóknál, akik ismerten allergiásak a rákfélékre és az azokból készült termékekre, valamint a poratkákra”.

Az a félelem, hogy a rovarokat E-számként csempésznék be az élelmiszerekbe, a Nébih közleménye szerint azért is értelmezhetetlen, mert E-száma csak az adalékanyagoknak van, a most engedélyezett rovarokat azonban nem adalékanyagként, hanem összetevőként lehet felhasználni.http://akmusz.hu/renduletlenul-terjed-a-neten-de-nem-igaz-hogy-az-eu-miatt-titokban-rovarok-kerulhetnek-az-elelmiszerekbe/