A hét kérdése: Orbán a hülye, vagy mindenki más?

Jó reggelt! Ez itt megint a 444 reggeli (de nem az egyetlen) hírlevele, benne az elmúlt nap legfontosabb anyagaival. De előtte szolgálati közlemény:elindult a 444 inflációs oldala.

Először is itt van 4 kiemelt cikk a címlapról:

HÁBORÚ

Kijevbe utazott Joe Biden, az amerikai elnök először látogatott Ukrajnába a háború kitörése óta. Hallatszott, ahogy szól a légiriadó, miközben Zelenszkij és Biden Kijevben sétált. De hogyan maradhatott titokban Biden látogatása? Biden Kijevben egyébként arról beszélt, hogy „a szabadság megfizethetetlen, érdemes küzdeni érte, amíg csak lehet”.

photo_camera Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Három napon át tanácskoztak a világ vezetői Münchenben, ahova a magyar miniszterelnököt még csak meg se hívták. Talán nem is véletlenül, elég gyorsan kiderült, hogy mindenben mást gondolnak, mint Orbán Viktor. A fő téma persze Ukrajna volt, de Kína és az USA viszonya és az atomháborús fenyegetés is hangsúlyosan megjelent a tanácskozáson.

Josep Borrell szerint február 24. előtt jön a 10. EU-s szankciós csomag, minden kormány elkötelezett mellette, tehát a szankcióellenes Magyarország sem ellenzi az újabb oroszellenes szankciókat.

BELFÖLD

Vasárnap este Orbán Viktor magánvacsorán fogadta Vang Ji államtanácsost, aki a magyar miniszterelnöknek megköszönte a Kína-EU kapcsolatok előmozdítását. Szijjártó Péter – aki Győr díszpolgára lehet – Dunakeszin lángosozni vitte a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatóját.

photo_camera Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Orbán – akinek a Lakmusz is elemezte a szombati évértékelőjét – veszélyes évről, háborúról, inflációról és migrációról beszélt a nagyköveteknek.

Varga Judit annyira óvja a jogállamot, hogy sorosozva nem találkozik az EU-s Pegasus-bizottsággal.

Bemutattuk a mesterséges unintelligenciát: Szánthó Miklós az öntudatra ébredt fideszes, aki minden kérdésre képes orbánul válaszolni. És bemutattuk a diákmozgalmat is, aminek az a célja, hogy az oktatás bekerüljön a kormány három legfontosabb témája közé.

Szusizót nyitott az EKF-es támogatásból a veszprémi Fidelitas volt alelnöke, de nem csak az éttermét támogatták meg, 69 millió forintot kapott arra, hogy közösségi teret hozzon létre az óváros szívében.

Vitézy Dávid szerint 0-24-es sebességmérővel lehetne megakadályozni az olyan baleseteket, mint a körúti. Karácsony Gergely főpolgármester erről is egyeztetett a rendőrséggel.

Meghalt Kovács Zsuzsa kódexkutató, akiről 4 hónapja lejárató anyagot készített a Hír Tv, miután a fideszes önkormányzat utcára tette: a Belváros a 67 éves nőt a 45 830 forintos nyugdíja mellett összegyűlt pár 100 ezres tartozására hivatkozva lakoltatta ki, pedig a tartozást civilek tudták és akarták is rendezni.

photo_camera Kovács Zsuzsa mielőtt kilakoltatták az Október 6. utcai lakásából 2022. október 6-án. Fotó: Bankó Gábor/444

BŰNÜGY

Börtönbüntetést kért az ügyészség a férfira, aki szándékosan ütött el egy biciklist 2021 októberében: a sofőr két utcába is a forgalommal szemben hajtott be, majd elütötte a biciklis futárt, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

Polt Péter nem mondta meg, hogy melyik volt helyettes államtitkárt vádolják 2,2 milliárdos hűtlen kezeléssel.

photo_camera Domokos László és Polt Péter decemberben a Parlamentben Fotó: Németh Dániel/444

A rendőrség nem árulja el, adott-e ki nemzetközi körözést Kovács Bélára, aki a börtön elől Moszkváig menekült.

A 18 éves K. Zsolt nem vett vallomást az Erzsébet téri késelés után, ami előtt egy lány miatt szólalkozott össze az áldozattal.

KÜLFÖLD

Lengyelország és Fehéroroszország a határaikon átmenő autós forgalmat korlátozva izmoznak egymással.

Pánik tört ki, miután újra 6,3-as erősségű földrengés rázta meg a török-szíriai határvidéket. A török rendőrség letartóztatott 24 embert, mert „provokatív” posztokat tettek ki a földrengésről.

photo_camera Fotó: SAMEER AL-DOUMY/AFP

Művéres nadrágban ment be egy kenyai szenátor a szenátusba, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a menstruációs szegénységre, de a szenátusból kitessékelték, aztán még zaklató üzeneteket is kapott.

KULTÚRA

Kiss Imola a Larry alkotóival beszélgetett 2022 egyik legjobb magyar filmjéről.

photo_camera Fotó: Bognár Péter

Átírták a Charlie és a csokigyárat Nagy-Britanniában, hogy politikailag korrektebb legyen.