Miskolc. A kaftános zsidókról tartott előadást Markovics Zsolt főrabbi

– A haszid zsidók vallási életének középpontjában a rebbe, a cadik, a csodarabbi áll, akihez tömegével zarándokolnak a hívek, hogy lelki bajaikra gyógyírt, anyagi gondjaikra bölcs tanácsokat kapjanak – többek között erről is beszélt Markovics Zsolt főrabbi a  Miskolci Zsidó Múzeum Baráti Kör legutóbbi rendezvényén. Az eseményen részt vett Rozgonyi István, Bodrogkeresztur polgármestere is.

– Közel száz érdeklődőt vonzott a február 15-én megtartott Miskolci Zsidó Múzeum Baráti Kör legutóbbi rendezvénye, melyen Markovics Zsolt miskolci főrabbi a haszidizmusról beszélt – írja a Minap.hu helyi hírportál.

Az előadáson a résztvevők megtudhatták: a haszid vallási irányzat alapítója a 18. században élt Jiszráél Báál Sém Tov rabbi, az ő tanításai alapozták meg a haszidizmus szellemi alapjait, továbbá meghatározzák a jellegzetes hosszú szakállra, pajeszre, kaftánra, harisnyára vonatkozó öltözködési előírásokat.

A haszidizmus Magyarországon a magyar zsidóság 1868-as ortodox és neológ irányzatra való szétválását követően az ortodoxiához állt közelebb. Vallási életük középpontjában a rebbe, a cadik, a csodarabbi áll, akihez tömegével zarándokolnak a hívek, hogy lelki bajaikra gyógyírt, anyagi gondjaikra bölcs tanácsokat kapjanak. Bodrogkeresztúron található Reb Sájele csodarabbi sírja, amelyhez több ezren zarándokolnak el minden évben Izraelből és a világ számos pontjáról haszid zsidók.

A Minap.hu cikke teljes terjedelmében itt olvasható.