Hol van már a zöld város? Dízelmánia: Füstokádó buszok a miskolci utakon

A város levegőminőségének adatai szerint a Győri kapu, a villamos vonalán gyakran extrém szennyezett kategóriába tartozik.

Büszkeség volt a gázos flotta

Azt hogy miként lett Miskolc ismét a dízel autóbuszok városa, az elmúlt hetekben, hónapokban többször is taglaltuk. Pár évvel ezelőtt ugyanis tekintélyes méretű gázüzemű (CNG) autóbusz flottával gazdagodott Miskolc. Büszke volt a város arra, hogy nagyot lépett a környezetszennyezés visszaszorítása terén. Aztán tavaly év vége felé jött a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója, Demeter Péter bejelentése, hogy a gázüzemű autóbuszok üzemanyagának ára tavaly október 1-jén a hatszorosára emelkedett, míg a gázolaj beszerzési árában 70 százalékos volt a drágulás. A cégvezető szerint 2023-ban 8 milliárd forint külső pénzre van szüksége a társaságnak, hogy 2022-es szinten tudja biztosítani a megyeszékhely közösségi közlekedését.

Első a takarékosság

Az MVK Zrt. első költségtakarékossági intézkedése az volt, hogy a CNG gáz árának drasztikus emelkedése miatt az ilyen hajtású autóbuszokat kevesebbet járatják és újra előkerültek a „raktáron tartott” dízel üzemű járművek. Ettől 133 millió forint megtakarítást remél a társaság. Ekkor írtuk azt, hogy bekékültek a miskolci utcák, hiszen a zöld-fehér gázos buszok helyett a környezetszennyezőbb sötétkék dízel buszok járnak főként az utakon. És persze a 10 darab teljesen elektromos szóló busz, de ez a mennyiség semmiképpen sem „csinál nyarat” a városban.

boon.hu