A 400 lelkes bükki faluban Mályinkán a régi kocsma helyén nyitott éttermet a fiatal magyar topséf

Hátat fordított a topkonyhák nyüzsgésének és barátnőjével éttermet nyitott Pohner Ádám egy bükki faluban, Mályinkán, ahonnan anyai rokonsága származik, írja a sonline.hu.

topséfnek élete első paprikás krumplija után hosszú út vezetett a Bocuse d’Or világdöntőjéig, ahol a legfiatalabb versenyző volt. 2014-ben vett részt először a versenyen, akkor még szakácstanulóként, commisként, majd 2016-ban 22 évesen a második helyen végzett a magyarországi Bocuse d’Or-döntőben, 2019 januárjában pedig Lyonban is versenyzett.

ISZKOR – MÁLYINKA / FACEBOOK

Pohner Ádám büszke somogyi kötődésére. Édesapja Kaposmérőben élt, ő a balatonszemesi Kistücsök étteremben dolgozott éveken át. Nagymamája és rokonsága Mályinkán élt és két éve úgy döntött, hogy megveszi a helyi kocsmát párjával, Lucával. Tavaly október végén nyitották meg saját éttermüket befektetők és személyzet nélkül.

Jó alapanyag nélkül nincs finom étel. Azon dolgozunk, hogy minél több termelő termékét megtaláljuk. Így például a forrásvízben élő pontyot, pisztrángot Lillafüredről szerezzük be, a mangalicát, szárnyasokat, alapzöldséget, a borokat is a Bükkből hozzuk

– mondta.

Étterme az Iszkor nevet kapta. Mint mesélte, amikor régen kereszt­apjával gombászni jártak, ő mondogatta, hogy kimennek az iszkorfához, ezt a kifejezést csak falun belül használták a berkenyére.

Egyszerre 24 vendéget tudnak fogadni, tavasztól terasszal bővítik az éttermet. Folyamatosan változik az étlapjuk, de vannak slágerételek, mint például a szarvasgombás sült camembert, amit házi kenyérrel tunkolva ajánlanak.