Miskolc cigánysimogató- ilyen helyszín-meghatározások jelentek meg a Google térképén

Miskolc önkormányzata feljelentést tett.

„Cigánysimogató” – ilyen helyszín-meghatározások jelentek meg a Google térképén több magyarországi településnél. A rasszista bejegyzésekre Varga Ferenc országgyűlési képviselő is reagált a Facebook-oldalán.

Azt írja, hogy Miskolc, Debrecen, Mezőkövesd mellett szülővárosa, Szentes is a nemtelen akció célpontjává vált, „ráadásul valaki állatkert gyűjtőfogalom alatt jelölte meg ezeket a településeket a Google térképen”. A politikus arról ír, elszomorító és felháborító, hogy ez megtörténhet, hogy egyes emberek így akarnak gyűlöletet szítani.

„Ugyanakkor nem tudok elmenni szó nélkül amellett sem, hogy a jelenlegi politikai hozzáállás sajnos tökéletesen megágyaz ezeknek az uszító, sok esetben politikai tőkét kovácsoló hangoknak” – mondta a képviselő, utal arra, hogy a kormány szerinte nem lép fel kellő eréllyel az ellen a „nácipárt” ellen, amely a cigányság ellen hangol. Varga nem írja le a párt nevét, de a bejegyzéshez mellékelt korábbi parlamenti felszólalásában a Mi Hazánkról beszél ilyen összefüggésben.

 

 

A Blikk az eset kapcsán azt írja, a „cigánysimogatók” mint kereshető lokációk hetek óta jelen vannak a Google-térképen, és a megjelölt pontokat többször az „állatkert” gyűjtőfogalom alá jegyezték be, ez alapján még inkább nyilvánvaló a rasszista szándék.

Ezek a helyszínmegjelölések lekerülnek a térképről, de a keresési javaslatokat továbbra is ajánlja a rendszer. Végül már csak az ercsi bejelölést lehetett megtalálni. 

Az Indexnek nyilatkozó Lichy József ügyvédnek az az álláspontja, hogy ezek a bejegyzések a közösség elleni gyűlöletre való uszítás bűnügyi kategóriájába tartoznak. A miskolci polgármester, Veres Pál és az önkormányzat is elítélte, hogy valakik így próbálják lejáratni a várost, gyűlöletet szítva egész közösségek ellen.

Az ügyben az önkormányzat feljelentést tesz a rendőrségen, és értesítette a Google-t is.

 

 

 

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

NEKED AJÁNLJUK