Csisztu Zsuzsa: Mégis begyűrűzik.  Most a csehek és a britek bojkottálnak, meg persze az USA is

Mégis begyűrűzik a bojkott? Most a csehek és a britek bojkottálják a boksz-világbajnokságot az oroszok miatt

2023. február 15. 13:53
Csehország és Nagy-Britannia is bojkottálja a közelgő IBA (International Boxing Association) világbajnokságot. Áll a bál a még mindig orosz, Umar Kremljev vezette nemzetközi amatőr boksz-szövetség körül.

 

A csehek és a britek is bojkottálják az amerikaiak után a közelgő boksz-világbajnokságot

A Cseh Ökölvívó Szövetség (CBA) bojkottálni fogja az idei női és férfi világbajnokságot, mivel Oroszország és Fehéroroszország nemzeti zászlajuk alatt tervezik a részvételt, míg Nagy-Britannia a női versenyektől marad távol. A két ország csatlakozik az USA-hoz és Írországhoz azon nemzetek közül, akik a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) eseményeitől való távolmaradást tervezik – számolt be róla az insidethegames olimpiai portál.

A bojkottal kapcsolatos háttérmagyarázatot kissé furává teszi az a tény, hogy a nemzetközi bokszvilág vezetősége maga emelte be saját irányító testületébe a jelenlegi orosz elnököt, a nem titkoltan Vlagyimir Putyinnal jó kapcsolatot ápoló Umar Kremljevet.

2020 december 20-án a Covid kellős közepén online szavazással előbb a IBA elnökévé választották őt – szállította is a legnagyobb globális szponzort, a Gazpromot a sportág számára ígérte szerint –,

majd amikor az oroszok ukrajnai inváziója után sokan felháborodtak a sportágon belül, hogy miképp maradhatott még mindig ő az elnök, amikor az oroszokat szinte mindenhonnan száműzték, ismét a sportág maga bizonyította be kétségtelen függőségét az orosz finanszírozástól. Tavaly ősszel, ugyanis ismét bebetonozták Krelmjev pozícióját, mert az újbóli elnökválasztás ellen szavaztak a sportág képviselői.

„A szövetséget egy orosz vezeti, aki nagyon szoros kapcsolatban áll [Vlagyimir] Putyin orosz elnökkel, és mindent a Gazprom fizet” – érkeztek az aggódó hangok, miközben a sportág nem csak ennek a valóságtartalmát ismerte be, de azt is, hogy az olimpiai programról lassan véglegesen magát kiszabálytalankodó amatőr boksz már el is tűnt volna a süllyesztőben a Gazprom finanszírozása nélkül.

„A probléma az, hogy egyes államok hagyják magukat megvesztegetni”  – mondja Marek Šimák, a Cseh Ökölvívó-szövetség elnöke.

Az IBA-t, korábban AIBA-t, pontosabban annak addigi formában meglévő működését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2019-től felfüggesztette.

A NOB döntése mögött a szövetség vezetésével kapcsolatos aggályok, a pénzügyi szabálytalanságok és az átláthatóság hiánya állt.

Šimák azt állítja, hogy több nemzeti szövetség is fontolgatja a bojkottot, és hogy tárgyalások folynak egy új szervezet esetleges megalakításáról, amely az IBA helyébe lépne.

„Az új szövetségnek Európa-barátnak, Putyin-ellenesnek kell lennie. Mindenekelőtt azt akarjuk, hogy az ökölvívás továbbra is ott legyen az olimpián.”

A GB Boxing, vagyis a brit szövetség azt állítja, hogy a női ökölvívó-világbajnokság bojkottálása mellett döntöttek az amerikaiakhoz hasolóan, mert „továbbra is aggódnak az ökölvívás olimpiai programban elfoglalt helye miatt, valamint az IBA közelmúltbeli lépése miatt, amely lehetővé tette, hogy az orosz és fehérorosz bokszolók nemzeti zászlójuk alatt versenyezzenek”.

Hiénák és sakálok a bokszvilágban?

Az Egyesült Államok és Írország tagja annak a közös érdekvédelmi szervezetnek, amelyet a holland Boris van der Vorst vezet, aki tavaly megpróbálta kihívni az IBA elnöki székéért az orosz Umar Kremljevet.

Hogy hogynem, a májusi isztambuli választáson az ökölvívás független integritásért felelős szervezete valamiért elnöki kandidálóként „alkalmatlannak” minősítette a hollandot. Ezt sikeresen megfellebezték az érintettek a CAS-nál, vagyis a Sportdöntbíróságon, majd amikor a küldöttek szeptemberben, Jerevánban így mégis szavazhattak volna arról, hogy újra versenybe szálljon a holland az elnöki székért, akkor arra szavaztak, hogy mégsem választanak új elnököt. Vagyis a küldöttek maradtak az orosz vezető mellett. Az már csak hab a tortán, hogy az IBA weboldalán szereplő adatok szerint az orosz elnök első elnökhelyettese egy ukrán sportvezető, Vologyimir Prodivusz.

Tavaly, a korábban a szervezet főtitkáraként ténykedőp korábbi magyar olimpiai bajnoknak és a szövetségnek is szétváltak az útjai, erről itt írtunk.