Karrier egy északkeleti nagyvárosban – állás Miskolc területén

Egyetemváros a Bükk lábánál

Az utóbbi évek egyik fontos tendenciája nem más, mint a vidéki fejlődés látványos fellendülése. E fejlesztéseknek köszönhetően pedig a vidéki városok sokkal vonzóbb desztinációk mindazok számára, akik nyugodtabb, mégis élhető életre vágynak. Ebbe a sorba igazodik Miskolc, ahol könnyedén találhatunk állást is.

Miskolc hazánk északkeleti régiójának egyik legnagyobb városaként a régió fontos gazdasági és oktatási központja. Az egyik legelismertebb mérnöki/műszaki képzést folytató helyi egyetem diplomás szakemberek tömegeit termeli ki, akik a különféle duális képzéseknek köszönhetően már az egyetem alatt is megtalálhatják jövőbeli munkahelyüket. Az oktatás és a gazdaság a városban ily módon is szorosan összefonódik. Ennek megfelelően számos nagyobb ipari szereplő is megjelent az utóbbi években. A Miskolcra telepített üzemek és vállalkozások pedig meglehetősen komoly felvevőpiacnak számítanak a munkaerő szempontjából.

Miskolcon eleve nagy hagyományai vannak az iparnak, elég csak a korábbi Diósgyőri Acélgyár hatalmas komplexumára gondolnunk. Az északkeleti régió egyik legstabilabb ipari központjaként a helyiek és környéken élők számára is jó munkalehetőségeket biztosít. Számukra pedig egy állás Miskolc városában kiváló lehetőség, hiszen az itt uralkodó tendenciákkal ellentétben a helyi szereplők kiváló karrierlehetőségeket kínálnak. Ez a tendencia pedig igencsak üdvös a vidék megítélését és gazdasági erejét tekintve egyaránt. Hiszen ennek megfelelően egy állás Miskolc területén akár a környéken való letelepedéssel is párosulhat.

Diákból munkavállalóvá

Ahogy említettük, a miskolci diplomás munkavállalók jelentős százaléka kerül ki a város egyeteméről. Az oktatási és gazdasági szereplők jól ismerték fel a lehetőségeket és a két szektor összefonódásával mérnökök és szakemberek magasan képzett csoportjai kerülnek ki a képzésből. E réteg akár azonnal munkaerőpiaci szereplővé is válhat, hiszen a duális képzésnek köszönhetően már tanulmányaik során tapasztalatot szerezhetnek az ipari szereplők hivatalos kötelékében. Így talán nem is csoda, hogy sok állás Miskolc végzett hallgatói számára e szektorba tereli őket.

Az oktatási intézményekkel való együttműködés az ipari szereplők jól megfontolt érdeke, hiszen – csúnyán szólva – tisztába kerülhetnek azzal, hogy milyen minőséget kapnak. Mivel a hallgatók gyakorlati ideje és egy állás Miskolc valamely ipari szereplőjének alkalmazásában szinte minden esetben ugyanazt jelenti, az emberállománnyal kapcsolatos kérdések hamar megválaszolásra kerülnek. Ugyanakkor nem lehet csupán e rétegre szűkíteni a miskolci munkavállalókat, hiszen számos másfajta diplomával vagy diplomával nem rendelkező felnőtt számára is érdekes lehet egy állás Miskolc területén.

A város működésének szolgálatában

Ahogy minden városnak, úgy Miskolcnak is megvannak azok az intézményei, szolgáltató vagy kereskedelmi egységei, melyek gyakorlatilag bárki számára jó munkalehetőséget kínálhatnak. Üzletek, iskolák, hivatalok, pénzügyi intézetek, turisztikai attrakciók, vendéglátóegységek és még sorolhatnánk. Mind-mind olyan helyek, melyek szorosan hozzátartoznak a város képéhez, mindennapos működéséhez. Ennek megfelelően könnyen lehet, hogy egy állás Miskolc városában e területek valamelyikén talál majd gazdára. Az álláskeresők piacát sosem csupán a diplomások építették fel, így más munkahelyekre is folyamatos az igény.

Tekintve, hogy Miskolc a megye és a régió szintjén is egy kiemelkedő méretű és fejlettségű város, a környék lakói számára is jó opciót jelent a munkavállalás szempontjából. Ennek megfelelően a szomszédos településekről is sokan választanak állást Miskolcon, hiszen a munka és a kereseti lehetőségek szempontjából is erősebb a felhozatal. Ahogy az ország különböző területein található nagyvárosok is fontos regionális szerepet töltenek be, úgy Miskolc is kiérdemelte helyét. Legyen szó oktatásról, iparról vagy a többi említett szektor valamelyikéről, egy állás Miskolc városában vonzó opció lehet helyiek és környékbeliek számára egyaránt.