Ismerjük meg a gipszkarton típusokat szín szerint!
Worker at work in the construction of a plasterboard wall.

 

Tudta, hogy a számtalan módon felhasználható gipszkarton lapok között színkód alapján is tájékozódhat? A gipszkarton lapok színe az elsődleges tulajdonságra, felhasználási területre utal.

A gipszkartont egyre többen és egyre többször használják, kedvelt anyag lett az építőiparban, különösen lakásfelújításhoz, az otthon átalakításához. Sikerét előnyös tulajdonságainak köszönheti.

Mivel úgynevezett száraz építőanyag, akár télen is használható beltéri megoldásokhoz. Megmunkálása, vágása, törése könnyű; szárazvakolatként is alkalmazható, festhető. Gyors és költséghatékony munkát tudunk vele végezni.

A megfelelő típust a munka jellegének megfelelően kell kiválasztani. Mást használunk például a vizes helyiségek mennyezetéhez, és más típust lakószoba álmennyezetének kialakításához.

A gipszkarton lapok típusait jellemzően a színük és feliratuk alapján tudjuk megkülönböztetni egymástól.

 

A karton színe nyersfehér: Standard vagy normál gipszkarton

Átlagos igénybevételű belső helyiségekbe alkalmazható. Páraterhelése 70%, vagyis óvni kell a nedvességtől. Rendszerint szerelőfal, álmennyezet, szárazvakolat, előtétfal készül belőle.

 

A kartonréteg színe zöld: Impregnált gipszkarton

Belső térben, vízzel terhelt helyiségekben használható, páraterhelés 80%. Általános felhasználási területe a gipszkarton szerelés, falak és födémek gipszkarton borítása, előtétfalak készítése, fürdőszoba mennyezetének gipszkartonozása.

Szintén zöld a tűzgátló-impregnált típus, amelyre az jellemző, hogy a készítéséhez használt adalékanyagoknak köszönhetően egyrészt alacsony a nedvesség felvevő képessége, másrészt megfelel a tűzvédelmi előírásoknak. Mire használják? Vizes helyiségekben készülő tűzvédelmi válaszfalak, aknafalak, falburkolatok, előtétfalak, álmennyezetek építésére, illetve tetőtér beépítésére használják.

 Kék: Tűzgátló-hanggátló

Hanggátló, tűzgátló falak építéséhez, belső térben alkalmazható. Meglévő gipszkarton falak hangszigetelésére is alkalmas.

A impregnált-tűzgátló-hanggátló típus beltérben vizes helyiségekben is használható, emellett tűz- és hanggátló tulajdonsággal is rendelkezik.

 Rózsaszín: Tűzgátló

A gyártók rózsaszínnel különböztetik meg a kimondottan tűzgátló tulajdonságokkal rendelkező gipszkarton lapokat.

A gipszkarton beépítésénél körültekintőnek kell lenni, mert a lapok teherbírása korlátozott, a sérülésekre érzékeny, a túlzott nedvesség hatására deformálódik. Ha azonban jól választjuk meg az alkalmazási területet, remek építőanyag.