A fogyasztók szerint a Lidl a legolcsóbb FMCG-hálózat 2023-ban Magyarországon, a diszkontláncot sorrendben két vetélytársa, a Penny Market és az Aldi követi – derült ki a Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös, nagymintás szubjektív felméréséből. Szubjektív azért, mert a fogyasztókat kérdezték meg, véleményük, érzetük szerint melyik a legolcsóbb lánc. Az online kérdőív mindenki számára nyitott volt, bárki kitölthette azt; a kitöltéshez azonosításra, regisztrációra nem volt szükség. A láncok kezdeti megjelenési sorrendje a megkérdezettek számára véletlenszerűen generált volt, nem tükrözte a kezdeti sorrend más kitöltők vagy a kutatók véleményét, amiről a megkérdezettek tájékoztatást is kaptak.

A kutatás készítői szerint bár a felmérés nem tekinthető reprezentatívnak, azért a kitöltők nagy száma és a minta változatossága okán mindenképpen komoly jelzésértékkel bír a fogyasztók véleményéről.

Az éllovasokat (Lidl, Penny, Aldi) talán még belátható távolságban követi az Aldi, azután következik fej fej mellett a Tesco és az Auchan, majd tőlük lemaradva a Spar, a sereghajtók pedig a Reál, a Coop és a CBA lettek.

Vagyis:

  • A fogyasztók úgy vélik, hogy a legjobb árakkal a három németországi székhelyű diszkontláncban találkozhatnak.
  • A megkérdezett fogyasztók véleménye szerint a magyar láncok a legdrágábbak.

Érdekességként megnézték azt is, hogy mely válaszadók preferálták a legjobban az első három helyezett láncot: