Skip to content

A Múlt köde 2020. Felpörög az akkumulátorgyártás Miskolcon

Felpörög az akkumulátorgyártás Miskolcon

Az eddigi próbaüzem után átállt a tömegtermelésre a GS Yuasa miskolci gyára. Az elektromos autókhoz lítiumionos akkumulátorokat gyártó japán cég borsodi üzeme jövő év közepére éri el a teljes kapacitását, amikorra az alkalmazottak száma megduplázódhat. A vállalat további befektetéseket is tervez.

AGS Yuasa még 2018-ban jelentette be, hogy közel 9 milliárd forintból Miskolcon építi fel első európai gyárát. A kormány a beruházáshoz 465 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A 60 ezer négyzetméter alapterületű üzemcsarnokot 2019. október 1-jén adta át többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Takamura Hiroshi, a GS Yuasa Hungary Kft. ügyvezetőjének az utóbbi hetekben tett nyilatkozataiból kiderül, hogy már akkor beindult a próbaüzem, viszont a felfutási idő a pandémia miatt kissé elhúzódott. Az eredeti tervek szerint 2020 elején vette volna kezdetét a tömeggyártás, a járvány következtében azonban változás történt a vevői oldalon, ezért a termelés mostanra indult be igazán. Körülbelül 50-en dolgoznak most az üzemben, de várhatóan 2021 közepére már teljes kapacitással folyhat a gyártás, akkorra a létszám megduplázódhat.

A cégvezető arról is beszámolt, hogy időközben csatlakoztak az állami versenyképesség-növelő támogatási programhoz, ahonnan további 300 millió forint befektetési hozzájárulást nyertek el új beruházások megvalósításához. Ennek viszont a dupláját készülnek befektetni 2021 közepéig a termelőkapacitásuk növelésébe.

Remek az együttműködés

A GS Yuasa a beszámolók szerint nagyon jó kapcsolatot ápol a városi önkormányzattal, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt-vel (MVK) és a Miskolci Egyetemmel is. Az MVK például hagyományos, ólomsavas akkumulátorokat vásárolt a cégtől az utóbbi időben, amelyekkel meg vannak elégedve.

A vállalat a hetekben meghívást kapott abba a konzorciumba is, amit a Miskolci Egyetem fog össze, és egy elektromos busz prototípusát szeretnék kifejleszteni. A járműhöz a lítiumionos akkumulátort a japán vállalat adná.

A GS Yuasa a világ második legnagyobb akkumulátorgyártója, 17 országban 37 gyárral van jelen. A cég a borsodi megyeszékhelyen az európai és a világpiacra is termel. Terveik szerint 3 év alatt mintegy 500 millió dollárt fognak befektetni a lítiumionos akkumulátorok gyártásába.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



4 Comments

  1. Névtelen
    2023.02.13. 15:10

    Most miért kell ennyire lebőgetni Hegedűs Andreát?

    „Megkérdeztük a városvezetés álláspontját is a kérdésben. Az önkormányzat sajtó osztályától kapott válaszok szerint Miskolc városa minden befektetési szándékot örömmel fogad és üdvözöl, mert a miskolciak új munkahelyei új befektetésekből születnek. Minden befektetési szándékot egyedileg vizsgálnak meg, a gazdasági hasznon túl kiemelt figyelmet fordítva a környezetvédelemre, az itt élők életminőségének védelmére. ,,Így vizsgálta meg a városvezetés az akkumulátorgyár befektetését is, és öröm a megyeszékhely számára, hogy 2020 ősze óta működik a GS Yuasa, amely termel, forgalmaz és munkát ad a miskolciaknak” – szögezte le a városháza közleménye. Hozzátették:

    Ha legközelebb ilyen befektetői megkeresés érkezik a városba, pont ugyanezen értékek mentén döntünk majd.”

  2. Névtelen
    2023.07.07. 07:56

    A kínai csak a pénzt fogja felvenni, leadja a jutalékot a nertársaknak, akik ezért cserébe szemet hunynak minden felett, hoznak hozzá olcsó szolgákat, …
    Lényeg hogy rajta legyen a made in EU és megkerüljék az áfát, a vámot az esetleges kereskedelmi korlátozásokat.
    Hogy ebből az átlag magyarnak csak kára lesz az ismerve a ner ügyleteit, garantált

  3. Iváncsa
    2023.07.07. 18:29

    Unom már a píszit régóta, de azért próbálok visszafogottan véleményt alkotni. Egy-két kivétellel gyökér, sötét, felvilágosulatlan, ostoba sárgarépák, a magyar vidék tökéletes látlelete, tényleg sírba teszik az országot.
    Nem tudja, nem érdekli, fogalma sincs, a vén tüdőrákos hangú még örül is neki, a legalja kocsmáros szintén, sőt még a halálesetek is csak fel vannak fújva szerinte…. nem érdemelnek ezek tényleg mást, mint szennyezett levegőt, mocskos vizet és élhetetlen falut.
    Magyar majd alig dolgozik ott, pénz is csak szivárogni fog, de jó business volt ez is a környékbelieknek…
    Szerencsétlen ország, ez az elmúlt másfél évtized egy évszázadra hazavág minket.
    Komoly pénzbe mernék fogadni, húsz év múlva zsákszámnyi falu és község fog zokogni. Bár tökmindegy, még féllábbal a sírban is leszavaznak arra, aki oda jutatta őket.

  4. Névtelen
    2023.07.15. 11:03

    fék nyúz az agumátór ektromos nisc semí vetyí anyak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük