Skip to content

A rendőrség a fasorban sem…Tobzodtak a fasiszták Budapesten

A rendőrség a fasorban sem…Tobzodtak a fasiszták Budapesten

Budán három embert vertek meg szélsőségesek szombaton, minden ok nélkül

Szombaton kora délután nagyjából 120-150 antifasiszta gyűlt össze a Bécsi kapu téren, köztük sok volt a német, a szervezők végig németül is instruálták a tüntetőket.

A radikálisok, akik közt voltak betyárseregesek is, a kapu túloldalán gyülekeztek, valamivel kisebb létszámban; a rendőrség pedig a Széna tértől egészen a Kapisztrán térig biztosította a helyszínt, több száz fővel.

Kisebb összetűzésekre sor került rendőrök és szélsőjobboldaliak között, de a tüntetők nem érintkeztek egymással, fél 2-től 3-ig csak szópárbaj zajlott, főleg a kapu tetején gyülekező antifasiszták voltak hangosak.

A hungaristákat idővel a rendőrök felszólították, hogy távozzanak.

„Szombaton a Széll Kálmán tér és a Szilágyi Erzsébet fasor találkozásánál megvertek három békés járókelőt minden ok nélkül, a támadók tettét csupán szélsőséges ideológiák vezérelték” – írta közösségi oldalán Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere vasárnap. Szombaton ekkortájt nem messze, a Budai Várból kifelé vonultak szélsőjobboldaliak, akik – hiába tiltotta meg a rendőrség – a náci német és magyar alakulatok 1945-ös kitörésére emlékeztek fáklyás vonulással.

 

A Magyar Jelen nevű radikális lap korábban azt írta, “a Betyársereg két antifa-fészek ellen indított támadást, egyet a Széll Kálmán téren, egyet a Vár tövében. Az importált antifasiszták közül menekülés közben jó néhányan elestek és beütötték magukat. Most rendőrök védik őket.” Később hozzátették, valóban eljárás indult az elkövetők ellen.

Az ötfős járókelő társaságnak sem a szélsőjobb-, sem a szélsőbaloldali szélsőségekhez nincs közük, éppen ebédelni tartottak. Szélsőjobboldali felülelteken viszont az elmúlt napokban több felhívás érkezett az “önvédelemre”, miután csütörtökön több külföldi, láthatóan minden ok nélkül megvertek egy férfit Gazdagréten. Az egyik interneten terjedő felvétel azt állítja, a csütörtöki támadók olyan külföldi antifasiszták lehettek, akik a kitörés napja miatt jöttek Budapestre ellentüntetőként, de erre a rendőrségi közlemény nem tért ki.

A Retek utcában sétálgató, megtámadott társaság tagjai viszont mind magyarok és nem a Várba tartottak ellentüntetni, hanem éppen ebédelni mentek volna, amikor rájuk támadtak. A megtámadottak között három férfi és két nő volt, előbbiek egyikének orra és arccsontja is eltört, másikuk pedig koponyazúzódást és agyrázkódást szenvedett.

Őrsi kiemelte, hogy az I. és XII. kerülettel közös emlékezést indítottak Budapest ostromára három évvel ezelőtt, hogy tisztábban lássák a történelmet, és világossá tegyék:

nincs helye a gyűlöletnek Budán.

A polgármester hozzátette: “Budán mindenki békére vágyik, és ezért a békéért mindent meg fogunk tenni. Közösen emlékezünk, hogy múltunk sebei és traumái gyógyulhassanak ahelyett, hogy újabb traumákat és sérelmeket termelnének”, valamint jobbulást kívánt az áldozatoknak.

                

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.3 Comments

 1. Névtelen
  2023.02.12. - 16:50

  sintér elvtárstól ki várt mást?

  1
  2
 2. Névtelen
  2023.02.12. - 18:37

  https://twitter.com/NOELreports/status/1624694734072545283

 3. Névtelen
  2023.02.13. - 17:24

  Mintha nem egészen “fasiszták” lettek volna a támadó állatok.
  https://mandiner.hu/cikk/20230212_budapesti_viperas_tamadas_megszolaltak_az_aldozatok
  https://www.origo.hu/itthon/20230211-viperaval-tamadtak-budapesten.html
  https://www.blikk.hu/aktualis/krimi/antifa-kitores-napja-tamadasok-reszletek/ey7tz8l
  stb… stb…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Északhírnök

Thumbnails managed by ThumbPress