Az Ismerős Arcok Nélküled című számát énekelték az Országos Román Bálon

De mit is láthatott az akkor már kevés számú jelenlévő és sokkal többen utólag a videófelvételen? Azt, ahogy a Szatmárnémetiből érkezett Favorit zenekar – amelynek repertoárján román és magyar nóták és dalok egyaránt megtalálhatók – éppen az Ismerős Arcok együttesétől játssza a Nélküled című számot. A felvétel éppen ott kezdődik, amikor a dalszövegben az következik: „Mint ötmillió magyar, akit nem hall a nagyvilág/ Mint porba hullott mag, mi többé nem ered/ Ha nem vigyázol ránk, olyanok leszünk mi is, nélküled.” S akik mindezt a zenekarral együtt, körben állva, összeölelkezve énekelték, azok között ott látható Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke, bálozók, valamint néhány fiatalember és nő, valamint egy idősebb hölgy.

Becan Aurel erről szóló bejegyzése kommentözönt indított el, amelyre saját posztjához írt hozzászólásaiban ő is reagált. Ebből tudjuk, többen le akarták beszélni, hogy mindezt szóvá tegye, mert „ez nem tenne jót a honi román közösségnek”. A Narancs.hu érdeklődésére azt mondta, nem tudott hallgatni, vállalva a következményeket szóvá tette az esetet. Amikor azonban a honi román etnobizniszben elhíresült tisztségviselő gratulált neki a posztjához telefonon, akkor elküldte őt melegebb éghajlatra.

„Szerintem egy nemzetiségi bálnak, az is a feladata (lenne!!!), hogy erősítse identitástudatunkat, és ne rombolja azt. Felvidéki magyar bálon, teljesen rendben van a »Nélküled«” – írta később saját posztjához fűzött hozzászólásában Becan. Kérdésünkre elmondta azt is, „félő, a jövő évi román bálon a székely himnuszt éneklik majd el néhányan, s arra miért nem reagál senki”. Becan identitászavarról beszél az eset kapcsán, hozzátéve, „akinél ez fennáll, ne vállaljhon funkciót a hazai románság testületeiben”.

Becan Aurel azt az egyik hozzászólásban kifejtett magyarázatot sem fogadja el, hogy a hazai románság képviselői magyar állampolgárok, így sorsközösséget vállalhatnak a magyarsággal. „Az állampolgárság és az identitás sokszor egybeesik, sokszor nem. Fordítsuk meg a dolgot: ha egy derék székelyudvarhelyi magyar embert román identitással azonosítanának, bizonyosan erőteljesen kikérné magának, holott román állampolgár” – magyarázta portálunknak Becan.

Ugyancsak érthetetlennek tartja a Nélküled eléneklését egy, a történteket ismerő beszélhetőpartnerünk. Véleménye szerint „nincs közös halmaza a kicsiny számú hazai románságnak, s azoknak a trianoni békediktátum után a magyar határon kívül rekedt magyaroknak, akiknek és akikről nem kis részben szól ez a dal”. Mások pedig arra emlékeztetnek, hogy a giccses és irredentizmusba hajló Nélküled esetében nehéz eltekinteni attól, hogy ez a meglehetősen szélsőséges nézetek valló, a magyar válogatott és a Fradi meccsein megjelenő „feketeingesek” közkedvelt dala, talán annál is több, mert sokan közülük már-már himnusznak tekintik.

Egészen más véleményen van a történtek kapcsán egy gyulai román értelmiségi,https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/az-ismeros-arcok-nelkuled-cimu-szamat-enekeltek-az-orszagos-roman-balon-256209