Skip to content

Hivatalosan is véget ért egy korszak: a lábukkal szavaztak a vásárlók a drágulásról, durván beszakadt a boltok forgalma

Hivatalosan is véget ért egy korszak: a lábukkal szavaztak a vásárlók a drágulásról, durván beszakadt a boltok forgalma

Éves alapon 4,8 százalékkal csökkent decemberben az országos kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint – jelentette a KSH. A naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékos a mínusz. A legutóbbi, 2022. novemberi adat még minimális, 0,6 százalékos növekedést mutatott, ezért is brutális a trendváltozás. Egészen 2021 februárig kell visszamenni az időben, hogy hasonló statisztikát találjunk. Vagyis egy korszak lezárult a hazai kiskereskedelemben.

20220928 Kaposvár A somogyi kisboltok is nagy figyelmet fordítanak az energiatakarékosságra. A kaposvári Kapos Coop Zrt. kaposfüredi üzletében egy csemegehűtővel és hűtőládával kevesebbet üzemeltetnek. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi HírlapKépen: Szentgyörgyi Edit, a bolt vezetője azt mondta: az idén napelemet is felszereltek az üzletükre
Fotó: Lang Róbert / MW

De más szempontból is érdemes párba állítani a novemberi és a decemberi részadatokat. Novemberben 

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 6,7,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,3 százalékkal esett a forgalom,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 27,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Ehhez képest decemberben

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,3,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,4 százalékkal esett a forgalom,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben mindössze 1,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A változásban a 480 forintos hatósági üzemanyagár kivezetése december elején vastagon benne van. Mindenesetre 2022 egészét nézve a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,3 százalékkal haladta meg a 2021-es eredményt. Igaz, a 2022. január–novemberi időszakban a 2021-es hasonló periódushoz viszonyítva még 6,4 százalékos volt a plusz.

Az élelmiszerek ára a baj

A KSH külön kiemelte, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 11 százalékkal – ez novemberben még csak 8,6 volt – lett kisebb decemberben, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké lényegében nem változott.

Ez alapján tehát kijelenthető, hogy a vásárlók a lábukkal szavaztak az élelmiszer-drágulásról,

ami nem meglepő, tekintve a bőven 40 százalék fölötti élelmiszer-inflációt. A további alegységeket vizsgálva az látszik, hogy               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük