Visszakozott az EP-képviselő, aki szerint köztudott, hogy a magyar szolgálatok Oroszországnak szivárogtatnak

„Pontatlanul fogalmaztam ”– ismerte el Gwendoline Delbos-Corfield a Népszavának nem sokkal azután, hogy azt mondta, köztudott, hogy „az Orbán-kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak”.

A Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport francia EP-képviselője pontosításában arról beszélt, hogy nem rendszerszintű, a szolgálatok jóváhagyásával zajló szivárogtatásra gondolt.

„A brüsszeli városházán tartott panelbeszélgetés résztvevőjeként arról beszéltem, hogy akad egy hely az Európai Unióban, ahol van tere az orosz beavatkozásnak. Van egy kormány, a magyar, amely nem megbízható partnere a többi tagállamnak az orosz–ukrán konfliktusban. Ezt egyebek mellett a budapesti külügyminisztérium elleni orosz hekkertámadásokkal akartam szemléltetni. A magyar hatóságok tudtak erről, hosszú ideig mégsem tettek semmit az ellen, hogy információk, köztük bizalmas információk szivárogjanak ki az oroszokhoz. Erre gondoltam, de helytelenül fejeztem ki magam” – mondta a Népszavának.

A pontosító nyilatkozat előtt az Euronews szerdai beszámolója szerint Delbos-Corfield azt mondta: „Szeretnék kitérni a geopolitikai helyzetre, ahol ma Magyarország konkrét veszélyt jelent. Ez nem csak a politikai harcról szól. Nem értem, hogy az Európai Tanácsban a többi tagállam miért nem reagál. Ez egy konkrét veszély. Miért? Először is azért, mert van egy hely, Budapest, ahol az orosz befolyás továbbra is létezik. Itt persze nem a városvezetésről van szó. Évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak.”

A nyilatkozatra Kovács Zoltán a kormány nemzetközi kapcsolatokért felelős szóvivője a Twitteren reagált:

„Didier Reynders az Európai Bizottságtól részt vesz baloldaliak és a Zöldek, valamint a magyar ellenzéki Karácsony Gergely találkáján. Gwendoline Delbos-Corfield európai parlamenti képviselő teljesen alaptalan állításokat terjeszt a magyar kormány szivárogtatásáról. A sajtó talpnyalói pedig visszaböfögik a rágalmakat. Néhányan még csodálkoznak, hogy miért alacsony a bizalom Brüsszel iránt.”