A magyar minimálbér, Románia elhúzott mellettünk

Újabb mélypontot ért el a magyar minimálbér értéke az Európai Unión belül – derül ki a legfrissebb adatokból. A hazai kötelezően fizetendő legkisebb bér a felzárkózás helyett a leszakadás útján ténfereg.

Az Eurostat friss adatai alapján idén év elején a magyar minimálbér átszámítva 578,74 euró volt, ami a kötelezően fizetendő legkisebb bérrel rendelkező tagállamok sorában a második legalacsonyabb. Egyedül Bulgáriában dolgoznak a magyar összegnél kevesebbért az érintett dolgozók, 398,81 euróért. Az összképet csak tovább rontja az a tény, hogy egy évvel ezelőtt még három országot is magunk mögé tudtunk utasítani az EU-n belül: Romániát, Lettországot és Bulgáriát – értékel az mfor.hu.

A friss adatok szerint átszámítva 606,12 euróért végzik munkájukat Románia minimálbéres dolgozói – szemben a hazai 578 euróval. A román fizetés előzése azonban csak részben magyarázható a forint lendületes tavalyi gyengülésével. A hazai döntéshozókkal párhuzamosan ugyanis az elmúlt években Románia is a bérek – ez esetben a minimálbér – felzárkóztatása mellett döntött. 2018-tól kezdve a szomszédban érvényes mindenkori minimálbér egész szorosan a hazaival egy szinten mozgott már, hogy aztán tavaly ettől a szinttől elrugaszkodva elkezdje le is hagyni az idehaza érvényes összeget. Érdemes megjegyezni, hogy miközben 2022-ben a román és a magyar minimálbér között 2,3 százalékos differencia volt, idén ez már 4,7 százalék lett.

Ám ennek ellenére is, míg a magyar nettó minimálbér az idei évtől 152 950 forintra emelkedett, keleti szomszédunkban egy minimálbéres dolgozó 157 ezer forintot kap kézhez a munkája után. Vagyis nettóban is meghaladta a román minimálbér a hazai bérszintet.

Az Eurostat nemcsak bruttóban, nemzeti valutában, de vásárlóerő-paritáson véve is listázza a tagállamok minimálbéreit. Ebből az aspektusból nézve viszont nagy meglepetés nem történt idén, hiszen a teljes rangsorban hátulról a hatodik helyet foglalja el Magyarország 947,91 euróval, ami megegyezik a cseh adattal.  A régiónk (V4 és Románia) vonatkozásában pedig a mezőny második feléhez tartozunk. Azonban a keleti szomszédunk hazainál alacsonyabb árszínvonala miatt a román minimálbér vásárlóereje már 2018-ban meghaladta a magyarét és azóta is stabilan tartja a 15 százalék körüli előnyét.