Arról, hogy milyen módon takarékoskodhat a város a közvilágításon, a Miskolcon is a közgyűlés mondhatja ki a végső szót. A Városvédelmi Egyeztető Testület ülésein a város közvilágításának esetleges korlátozása is szóba került, ám – korábban azt nyilatkozták – ebben az ügyben addig nem születik döntés, amíg be nem érkeznek a műszaki megvalósítás érdekében bekért ajánlatok. A köz- és közlekedésbiztonság maximális figyelembe vétele mellett az összes fényforrás legfeljebb egyharmadát érintheti a részleges korlátozás majdani bevezetése.

A testület ülésein egyébként más verzió is szóba került. Azt teljes mértékben elvetették, hogy éjjelente néhány órára teljesen elsötétüljön a város, ez ugyanis kivitelezhetetlen, komoly biztonsági kockázatot is jelentene, és a közlekedés rendjéről szóló jogszabályokkal is ellentétes. A gyalogos átkelőhelyek közelében ugyanis kötelező a közvilágítás biztosítása.

A testület arról viszont döntött, hogy az önkormányzat árajánlatokat kérjen hosszabb távú megoldás érdekében, ami egy komplett városi LED-csere programot jelentene, vagyis minden köztéri világítótestet érintene.

boon.hu